Tradicija. običaji, starineVijesti

BKUD “Nur” Oberhausen: Ono što Bosna ima, to tuđina nema

Bošnjačko Kulturno-Umjetničko-Društvo “Nur” iz Oberhausena ( Njemačka), velikim trudom i radom čuvaju tradiciju i običaje, kao i narodne folklorne igre. Osnovano je 2009. godine, a broji preko 100 članova raznih uzrasta. BKUD “Nur” ima nekoliko sekcija, a to su folklorna sekcija i horska sekcija ilahija i kasida.

Najviše je aktivna folklorna sekcija. Iza sebe su imali dosta nastupa, kako u Njemačkoj, tako i van granica. Učesnici su na brojnim kulturnim manifestacijama, Teferičima, te Bosanskim sijelima. BKUD “Nur” najveći je folklorni ansambl u Nordrhein Westfalenu. Kao i svako Kulturno-Umjetničko-Društvo, tako i BKUD “Nur” radi, ulaže znoj da se tradicija odtrgne od zabborava.

Svojim velikim radom i trudom predstavljaju Bosnu i Hercegovinu iz dijaspore, kao i unutar dijaspore. Glavni su ambasadori Bosne i Hercegovine, kada je riječ o prezentaciji i načinu očuvanja adeta i običaja. Također imaju svoje koreografije.

U tuđini ništa nije tvoje, ali kada izgovoriš riječi Bosna i Hercegovina… sjeti se svojih adeta, običaja, rahatluka, mirisa Ramazana, sevdaha, zvuka ezana, Bajrama…. da, da u Bosni žive moji preci, ostaviše u amanet adete (tradiciju i običaje) svojoj djeci.

BKUD NUR 2

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button