Naši herojiSjećanja na likove i djelaVIJESTI

Bihać dobio spomenik braniocima

Bihać od danas krasi još jedna monumentalna građevina podignuta u znak sjećanja na svoje hrabre branioce koji su uspjeli očuvati i zaštititi ga kao i same njegove građane u historijski najtežem trenutku u kojem se našao proteklog rata i agresije.

Naime, “napokon” i sasvim zasluženo, Bihać se okitio spomenikom braniocima – oslobodiocima grada. Sama forma obilježja: prstena izdignut iz zemlje i odlomljeni dio tog prstena izdvojen pored, na zemlji, djeluje fascinantno i šalje nam snažnu pouku i poruku.

Spomenik u obliku prstena u suštini predstavlja krug života i zajedništvo koje je narušeno. Odlomljeni komad po strani, na zemlji, evocira uspomenu na ljude koji nedostaju iz tog savršenog kruga.

Ovaj spomenik  poseban je i po tome što ne predstavlja samo građevinu i figuru u prostoru već je i u praktičnom smisu funkcionalan, to je prostor gdje možemo sjesti i razmisljati o onom šta nam se događalo u skorijoj historiji, evocirati uspomena na one koji danas nisu među nama, odati im dužnu počast, pustiti suzu, položiti cvijeće.

Tvorci ovog projekta i oni koji su ga odabrali da bude rješenje između nekoliko, također zanimljivih i lijepih projekata, a riječ  je o ljudima od struke, umjetnicima, svakako zavređuju sve pohvale.

Spomen obilježje zvanično je ugledalo svjetlost dana 12. juna 2020., na Dan branilaca-oslobodilaca Bihaća.

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button