BIHAĆVIJESTI

Prilika za mlade poduzetnice i poduzetnike: U Bihaću otvoren Startup studio

Start Up studio otvoren je u strogom centru grad ispod zgrade Gradske uprave u prostoru od 140 m2

U Bihaću su danas predstavnici Grada Bihaća i Fondacije Mozaik otvorili Startup studio Bihać. Tim povodom na konferenciji za medije, Startup studio Bihać predstavljen je kao inovativna prilika za mlade poduzetnice i poduzetnike u Gradu Bihaću i okolini. Kako je istaknuto, Startup studio Bihać će mladima koji vode ili namjeravaju pokrenuti biznis nuditi prostor za rad, edukativne događaje, mentore, pravnu i računovodstvenu službu, prodajni tim, sredstva za testiranje prototipa i fond za partnerska ulaganja, kao i pristup velikom broju partnera iz svih sektora.

Na ovaj način Fondacija Mozaik i Grad Bihać žele kreirati poticajno okruženje i pružiti podršku mladima za inovacije, razvoj i vođenje startup biznisa.

„Već nekoliko godina u nazad postoji ideja i želja da Grad Bihać ima coworking prostor, odnosno kreativni hub za freelancere i startupe jer je to danas standard za svaki grad koji želi omogućiti svojim maldim ljudima potrebne uvjete od radnog stola, konferencijeske sale, preko brzog interneta, kreativnog okruženja i mentorske pomoći stručnjaka iz svih oblasti pri izgradnji njihovih biznisa, gdje mogu svoje kreativne ideje pretočiti u stvarnost i stvarati kontakte sa drugim kreativcima. Fondacija Mozaik kojom kroz projekat Omladinske banke već nekoliko godina odlično sarađujemo pokazala se kao najbolji partner za realizaciju tog projekta jer već uspješno primjenjuje model startup studia u Sarajevu i Banjaluci. Ponosan sam što u ovaj eminentni prostor u centru grada nismo smjestili neki ugostiteljski objekat ili banku, nego smo ga zajedničkim ulaganjem opremili i evo stavljamo ga na raspolaganje mladim ljudima koji žele razvijati svoje ideje“, rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

U svom obraćanju medijima direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić je rekao da vjeruje da uz pravu podršku mladi mogu postići dobre i odgovorne poslovne rezultate.

„Zato smo pokrenuli Startup studio i stvorili sigurno okruženje koje ima sve što je potrebno za profesionalni razvoj mlade osobe. Nudimo prilike svima, a najhrabrijima i kapital i svu neophodnu podršku kako bi uspješno uspostavili i vodili svoj biznis. Poslovni uspjeh mlade osobe je naš cilj i stoga svakodnevno otvaramo nove prilike i sa njima dijelimo rizik poslovanja“ – istakao je Puljić.

Svoje iskustvo o partnerstvu s Fondacijom Mozaik podijelio je Almir Ćehić poduzetnik iz Bosanske Krupe i osnivač uspješnog društvenog biznisa Sigurna ruka koji nudi usluge čišćenja na Unsko-sanskom kantonu.

„Sa timom Fondacije Mozaik sarađujem od 2016. godine kada smo zajedno pokrenuli biznis. Voditi d.o.o. u BiH je teško. Prošli smo kroz brojne poteškoće ali smo danas vrlo uspješan biznis. Siguran sam da danas ne bismo mogli imati 5 stalno uposlenih da nismo imali kontinuiranu podršku Fondacije Mozaik. Drago mi je da će vrata Startup studija Bihać biti otvorena za one koji već posluju, kao i za one koji su tek na početku, jer podrška jednako potrebna svima“- naglasio je Ćehić.
Silmija Ferizović (25) je inovatorica iz Bihaća koja zajedno sa timom Startup studija Fondacije Mozaik od aprila mjeseca 2020. godine čeka odgovor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo da li će „Vertikalna vjetroturbina sa samopodešavajućim stacionarnim lopaticama“ biti dvostruko patentirana.
„Kad osmislite inovaciju tek ste na početku puta. Ako ne želite da vaš izum ostane negdje u ormaru, morate zaroniti u birokratske procedure koje ne samo da su komplikovane, nego i skupe. Naravno uvijek možete koristiti Google, ali sve je mnogo lakše kada su svaki korak puta koji trebate preći uz vas stvarni ljudi sa znanjem, iskustvom, stručnošću i novcem. Startup studio Bihać će sigurno olakšati da mnogi izumi ne ostanu u ormarima nego da ugledaju svjetlo dana i zažive na tržištu“- kazala je Silmija.
Grad Bihać i Fondacija Mozaik su podržali i Aladina Ćemalovića grantom od 2000 KM kako bi pokrenuo obrt koji će se baviti izradom 3D printanih dijelova za različite namjene.
„Meni će za početak biti najteže naći redovne kupce, tako da se nadam da ću u Startup studiju Bihać dobiti korisne savjete i kontakte koji će rezultirati uspješnom prodajom“ – dodao je Ćemalović.
Za više informacija o Startup studiju posjetite www.startupstuido.ba ili Facebook stanicu Startup studio.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button