BihaćNaši herojiSjećanja na likove i djelaVijesti

Obilježen Dan branilaca Bihaća

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća Bihać i polaganjem cvijeća na mezarju Humci, katoličkom groblju Žegar i mezarju dr. Irfana Ljubijankića danas je obilježen Dan branilaca Bihaća. I ove godine predstavnici boračkih organizacija, gradskih i kantonalnih vlasti, te građani prisjetili jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani Bihaća kada su branioci Bihaća uspjeli već u prvom napadu na grad zarobiti neprijateljski tenk i PRAGU-u, te odbiti pješački napad koji je za cilj imao zauzimanje Bihaća.

U prisustvu ratnih komandanata i boraca 5. korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije, prisutnima su se obratili bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, predsjedavajući GV Bihać Davor Župa, ministar za boračka pitanja USK-a Ermin Zulić, te ratni komandanti Hamdija Abdić i Mirsad Selmanović.
Ratni komandanti Mirsad Selmanović i Hamdija Abdić u svojim obraćanjima istakli su da je 16. juni 1992. godine bio presudni trenutak u odbrnai grada tokom svih 1201 dana opsade, dodavši da su branioci gresoru pokazali da Bihać nikada neće biti osvojen i da će ovaj kraj i narod biti nezaobilazan faktor u oslobađanju države BiH.

„Kada su hrabri borci 16. juna 1992. godine branili Bihać, oni su branili i državu Bosnu i Hercegovinu i našu slobodu i važnost pobjede tog 16. juna 1992. godine je i u tome što je ona pokazala da ako smo složni i odlučni, možemo pobijediti i odbraniti se mimo svake vojne logike i razumne procjene„ – kazao je u svom obraćanju Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać.

Zahvalivši se svim braniocima, pripadnicima namjenske industrije, logistici, doktorima i medicinskim sestrama, omladini, uposlenima u elektrodistribuciji, pošti i vodovodu na nemjerljivom doprinosu u odbrani Bihaća, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je da je da je herojstvo i odlučnost branilaca Bihaća inspiracija i današnjim generacijama koje se u miru bore za bolji Bihać.

„Ovo je dan koji budi emocije i sjećanja na časne dane borbe za slobodu i državu Bosnu i Hercegovinu. Ponosim se što sa bio pripadnik 5. korpusa Armije R BiH bio uz sve one borce našeg grada i okruga svih 1201 dan opsade. Treba pičati o tom vremenu i danima kada smo bilij edinstveni i imali samo jedan cilj, odbranu i oslobođenje države Bosne i Hercegovine“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na današnjoj svečanoj sjednici shodno ranijoj odluci GV Bihać uručene su i Plakete branilaca-oslobodilaca Bihaća za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Plakete su dobili Rasim Gaković – posthumno, (1949. – 1992.) Hase Dervišević – posthumno, (1967. – 1992.), Ramiz Kozlica, posthumno (1966.-1993), Asmir Šekerić – Mrki, posthumno (1971.-1994.), Jasmin Kadić, posthumno (1970.-2009.), Ibrahim Žerić, Emir Kečanović, Safet Bunić, Edvin Zuberi, Fadil Zuberi, Nedžad Malkoč, Zaim Alibabić, Ramiz Rekić, Šemsudin Kozlica, Muhamed Rahmanović, Enez Rahmanović, Jusuf Salkić, Fikret Zolić, Ale Keškić, Sinhad Veladžić i Mirsad Islamović.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button