BIHAĆNaši herojiSjećanja na likove i djelaVIJESTI

Obilježen Dan branilaca Bihaća

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća Bihać i polaganjem cvijeća na mezarju Humci, katoličkom groblju Žegar i mezarju dr. Irfana Ljubijankića danas je obilježen Dan branilaca Bihaća. I ove godine predstavnici boračkih organizacija, gradskih i kantonalnih vlasti, te građani prisjetili jednog od najsudbonosnijih dana u odbrani Bihaća kada su branioci Bihaća uspjeli već u prvom napadu na grad zarobiti neprijateljski tenk i PRAGU-u, te odbiti pješački napad koji je za cilj imao zauzimanje Bihaća.

U prisustvu ratnih komandanata i boraca 5. korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije, prisutnima su se obratili bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, predsjedavajući GV Bihać Davor Župa, ministar za boračka pitanja USK-a Ermin Zulić, te ratni komandanti Hamdija Abdić i Mirsad Selmanović.
Ratni komandanti Mirsad Selmanović i Hamdija Abdić u svojim obraćanjima istakli su da je 16. juni 1992. godine bio presudni trenutak u odbrnai grada tokom svih 1201 dana opsade, dodavši da su branioci gresoru pokazali da Bihać nikada neće biti osvojen i da će ovaj kraj i narod biti nezaobilazan faktor u oslobađanju države BiH.

„Kada su hrabri borci 16. juna 1992. godine branili Bihać, oni su branili i državu Bosnu i Hercegovinu i našu slobodu i važnost pobjede tog 16. juna 1992. godine je i u tome što je ona pokazala da ako smo složni i odlučni, možemo pobijediti i odbraniti se mimo svake vojne logike i razumne procjene„ – kazao je u svom obraćanju Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać.

Zahvalivši se svim braniocima, pripadnicima namjenske industrije, logistici, doktorima i medicinskim sestrama, omladini, uposlenima u elektrodistribuciji, pošti i vodovodu na nemjerljivom doprinosu u odbrani Bihaća, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je da je da je herojstvo i odlučnost branilaca Bihaća inspiracija i današnjim generacijama koje se u miru bore za bolji Bihać.

„Ovo je dan koji budi emocije i sjećanja na časne dane borbe za slobodu i državu Bosnu i Hercegovinu. Ponosim se što sa bio pripadnik 5. korpusa Armije R BiH bio uz sve one borce našeg grada i okruga svih 1201 dan opsade. Treba pičati o tom vremenu i danima kada smo bilij edinstveni i imali samo jedan cilj, odbranu i oslobođenje države Bosne i Hercegovine“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na današnjoj svečanoj sjednici shodno ranijoj odluci GV Bihać uručene su i Plakete branilaca-oslobodilaca Bihaća za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Plakete su dobili Rasim Gaković – posthumno, (1949. – 1992.) Hase Dervišević – posthumno, (1967. – 1992.), Ramiz Kozlica, posthumno (1966.-1993), Asmir Šekerić – Mrki, posthumno (1971.-1994.), Jasmin Kadić, posthumno (1970.-2009.), Ibrahim Žerić, Emir Kečanović, Safet Bunić, Edvin Zuberi, Fadil Zuberi, Nedžad Malkoč, Zaim Alibabić, Ramiz Rekić, Šemsudin Kozlica, Muhamed Rahmanović, Enez Rahmanović, Jusuf Salkić, Fikret Zolić, Ale Keškić, Sinhad Veladžić i Mirsad Islamović.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button