BIHAĆKultura/UmjetnostVIJESTI

BIHAĆ: Program XVII festivala scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto 2015

BIHAĆKO LJETO 2015

Program XVII festivala scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto 2015

/ 06.06. Subota /
19:30 Kulturni centar
Hari Ejubović: BOTANIČKI VRT / otvorenje izložbe /

/ 07.06. Nedjelja /
19:30 Kulturni centar – Gradski trg
SPEKTAKULARNI FESTIVALSKI KARNEVAL
PLESNI KLUB VIRUS, TRIKO CIRKUS TEATAR (HR), SCI-FIDELITY ORKESTAR (HR)

21:00 Gradski trg
SVEČANO OTVORENJE FESTIVALA: RADE ŠERBEDŽIJA & ZAPADNI KOLODVOR BAND

/ 08.06. Ponedjeljak /
19:30 Kulturni centar
PROMOCIJA KNJIGE “GLUMAC… JE GLUMAC… JE GLUMAC” ZIJAHA A. SOKOLOVIĆA

21:00 Kulturni centar
MAJSTORSKA GLUMAČKA RADIONICA ZIJAHA A. SOKOLOVIĆA
Zijah Sokolović kao glumac, reditelj, producent, autor, profesor, predavač i ove će godine iznenaditi bihaćku publiku, sada na malo drugačiji način. Glumačka radionica je mogućnost da u slobodnoj formi teatarske predstave, jer postoji Glumac u praznom prostoru i publika u Kulturnom centru, neki Glumac toj publici pokaže svoj “sistem” Glume ili male intimne puteve svog razmišljanja i osjećanja u procesu organizacije Glume. To je fantastična mogućnost zbližavanja i upoznavanja Glumca i gledaoca izvan uobičajenih i već zatvorenih formi upotrebe Glume. To je “Vrijeme i Prostor i Radnja” po Aristotelu totalni teatar. Sigurni smo da će nakon ove večeri, publika drugačije doživljavati scenski prostor, glumce, djela, predstave, ali i samog Zijaha Sokolovića, koji je na sebi svojstven način otvorio novu dimenziju gledanja i učestvovanja u pozorišnim predstavama. Dobro došli, vi koji Glumite u realnosti, nama koji Glumimo u iluziji.

/ 09.06. Utorak /
11:00 Kulturni centar
Tom Lycos & Stefo Nantsou: KAMENJE / ulaz slobodan /
BNP Zenica

Režija: Miroljub Mijatović
Igraju: Zlatan Školjić i Mirza Bajramović

Predstava Kamenje tretira maloljetničko i vršnjačko nasilje, propituje uzroke i posljedice takvog pona-šanja kod mladih, koje najčešće proizilazi upravo od nerazumijevanja od strane okoline, nedovoljnog i najčešće nekvalitetnog razgovora sa djecom, koja su svakodnevno izložena fizičkom i verbalnom, a sve ćešće sajber nasilju u kome se superiornost u odnosu prema njima upravo dokazuje kroz primjenu sile.

21:00 Kulturni centar
CJ Johnson: NJUŠKE
Teatar EXIT Zagreb

Režija: Matko Raguž
Igraju: Enes Vejzović, Filip Križan, Janko Rakoš

Jeste li se ikada zapitali o čemu vaš pas razmišlja? I jeste li ikada svoj život usporedili s psećim? Pseći životi su jednako bogati i složeni kao i naši. Kao i mi, i oni komuniciraju o ljubavi, seksu, prijateljstvu, osveti, nasilju… U predstavi se pojavljuje petnaest psećih likova koji kroz monologe publici prenose svoje životne priče. Među različitim prikazanim pasminama nalaze se i sljedeći likovi: rotvajler s problemima u susjedstvu; stari mješanac koji otkriva ljubav u kasnijoj životnoj dobi; afganistanski hrt od kojeg se previše očekuje, iznimno uglađen i pomodan, koji je vrlo ponosan na svoje sposobnosti; policijski pas koji se bori protiv kriminala; hrvatski ovčar kojem su glavne okupacije problemi stočarskog života i kako održati stado na broju; ostarjeli, slijepi pas koji se morao suočiti sa smrću svog gazde te carinski bigl sa stavom. U konačnici, svi likovi odražavaju glavne preokupacije ljudskog bića. Njuške su jedinstvena mješavina humora, tragedije, oštrine, nježnosti i romantike.

/ 10.06. Srijeda /
21:00 Kulturni centar
THISCASTING /18+/
Teatar Rugantino Zagreb

Režija: Miran Kurspahić
Igraju: Mirela Videk, Iskra Jirsak, Mia Biondić, Ivan Bošnjak, Miran Kurspahić

U ThisCastingu publika prati priče triju glumica, koje se, mada potpuno različite u početku, u jednom trenu presijecaju u zajedničkoj ta-čki – na audiciji, u potrazi za angažmanom. Njih tri dijele istu profesiju i istu sudbinu – nezaposlene su,
nešto s čime se uistinu mnogi mogu poistovjetiti. I unatoč fasadi koju svaka od njih u početku nosi, ubrzo se naziru pukotine iza kojih izbija očaj koji ih gura u nemilosrdnu borbu za egzistenciju. U maniri povampirenog reality showa, gdje je pozorišna publika ona publika koja odlučuje o tome ko će ispasti iz showa a ko pobijediti, “Veliki Brat” upravlja, nadzire i vodi čitavu priču do krajnjih granica, pa i preko njih, jer okrutno društvo zahtjeva okrutne forme i nema mjesta za slabe i bezvoljne. Kolika je cijena dostojanstva? Koliko smo se spremni podati za malo slave i pristojan život? Predstava nije prikladna za maloljetnike.

/ 11.06. Četvrtak /
21:00 Kulturni centar
Anthony McCarten & Stephen Sinclair: DAME BIRAJU
Altteatar Sarajevo

Režija: Admir Glamočak
Igraju: Enes Salković, Emir Fejzić, Igor Skvarica, Adnan Goro, Davor Sabo, Amila Terzimehić i Damir Kustura

Ljubitelji teatarske umjetnosti prepoznat će da je riječ o hit naslovu koji je, prije deset godina, doživio više od 70 izvođenja u BiH i regiji i za koji se svaki puta tražila karta više. Ostati ili otići? U vremenu koje živimo, mladi ljudi se, gotovo svakodnevno, suočavaju s ovim pitanjem. Nezaposlenost, apatija, besparica, beznađe – kako ih pobijediti? Tretirajući, prefinjenim humorom, goruće probleme današnjice, poput nezaposlenosti i egzistencijalnih problema savremenog čovjeka, predstava “Dame biraju”, kod publike budi osjećaj poistovjećenosti, prepoznatljivosti, bliskosti s petoricom mladića, koji, rješenje svojih egzistencijalnih problema, pokušavaju pronaći na sve moguće načine, pa čak i kao striperi u noćnom klubu…

/ 12.06. Petak /
19:30 Kulturni centar
Irma Merdanić: GOVOR TIJELA / otvorenje izložbe & performans /

/ 13.06. Subota /
21:00 Kulturni centar
ZLOČIN I KAFANA
Magacin kabare Sarajevo

Režija: Neven Samardžić
Igra: Aldin Tucić

Kafana kao nepresušan izvor ideja, priča, razli-čitih sudbina i likova, istovremeno je i nepresušan izvor zabave i smijeha. Kako su već mnogi na-vikli i ovog puta Magacin Kabare će bihaćkoj publici prirediti mnogo smijeha i dobre zabave. Oživljavajujući scene iz kafana, Aldin će vas nasmijati do suza, ali i podsjetiti zašto volimo kafanu. Priča je bazirana na istinitim događajima!

/ 14.06. Nedjelja /
21:00 Kulturni centar
Sergi Belbel: MOBITEL
Kazalište Moruzgva Zagreb

Režija: Krešimir Dolenčić
Igraju: Nataša Dorčić, Ecija Ojdanić, Dado Ćosić i Iva Babić

Kazalište Moruzgva donosi vam kulturnu poslasticu s kojom će se bežično povezati svaki gledalac, bez obzira na godine! Izvedbom „Mobitela“ bihaćka će publika po prvi puta upoznati djelo Sergija Belbela, izvedeno na mnogim pozornicama svijeta. Priča počinje od pretpostavke da su se mobilni uređaji uvukli u naš život i sada je gotovo nemoguće zamisliti komunikaciju bez njih. Ili ono što je od komunikacije preostalo. Većina teksta napisana je kao niz monologa izgovorenih u mobitel, a četiri lika – dominantna poslovna žena, njezin manje dominantan sin, sredovječna žena na pragu depresije i njezina ništa sretnija kćer mogli bi se opisati i kao disfunkcionalni i egoistični, ali jednako tako i kao očajnici kojima bi jedna lijepa riječ ili gesta mogla promijeniti sve… Zajedno s izvanrednim glumcima propitivati ćete i ovisnosti današnjeg društva o mobilnim telefonima i njihovim instant funkcijama (snimanje poruka, slanje fotografija) jer te same digitalne funkcije postaju razvojni tok predstave, no isto tako prisjetiti ćete se onog analognog u životu – porodice, prijatelja i ljubavnika.

/ 15.06. Ponedjeljak /
19:30 Muzej AVNOJ-a
Nataša Jokić / KONCERT KLASIČNE GITARE

21:00 Kulturni centar
OBIČNO VEČE / pozorišni kabare /
Napisao, režirao i igra: Milan Lane Gutović

Pozorišni kabare “Obično veče “obišao je većinu kontinenata i većinu glavnih gradova svijeta. Već je godinama kultna predstava beogradske publike i taj status ne gubi već više od jedne decenije. Glumac Milan Lane Gutović, koji je u ovoj predstavi i tekstopisac i režiser, jedan je od najpopularnijih umjetnika u Srbiji. Dobitnik je mnogih priznanja ne samo za promovisanje ove vrste pozorišta, već i za rad na televiziji i filmu. Neguje specifičan humor koji se bitno razlikuje od humora koji je uobičajen. Lane Gutović će se publici predstaviti sa osvježenim i aktueliziranim tekstom, koji će bez sumnje sve prisutne oraspoložiti i nasmijati do suza.

/ 16.06. Utorak /
21:00 Kulturni centar
Muza Pavlova: KO JE OVDE IDIOT?
Jugoart teatar Beograd

Adaptacija i režija: Milan Kalinić i Srđan Ivanović
Igraju: Milan Kalinić i Srđan Ivanović

Riječ je o komadu ruske spisateljice Muze Pavlove iz 1903. godine. U to vrijeme, u Rusiji su prije vjen-čanja morale da se uzmu brojne potvrde, između ostalog i od psihijatra. Radnja počinje kada budući mladoženja, poslije burne momačke večeri odlazi kod psihijatra po potvrdu… U predstavi je na humorističan način prikazan segment iz svakodnevnog života, diskretno prožet sa oslikavanjem dobro znanih likova iz političkog života, kao i stavljanje publike u ulogu ostalih aktera predstave. Tako će pojedinci ovu predstavu pamtiti po nenamjernim malim učešćem u istoj i velikim pitanjem u sopstvenoj glavi ko je ovdje idiot, ali sa osmijehom na usnama.

/ 17.06. Srijeda /
11:00 Kulturni centar
Grigor Vitez: KAKO ŽIVI ANTUNTUN / predstava za djecu — ulaz slobodan /
Kazalište Scena Gorica

Režija: Helena Petković • Igra: Ante Krstulović

Antuntun je spretan i vješt, on uvijek nalazi način kako ostvariti vlastitu ideju. Vi možda i ne vidite gusku koja mu je sletjela na rame kako bi je nahranio sijenom, ali Antuntun je vidi. Ona je živa u njegovoj mašti i zato za njega stvarna kao i jaje koje pokušava zašiti koncem. Svijet koji Antuntun stvara, makar možda samo u svojoj mašti-svijet je pun izazova, vesele igre i u njemu nikada nije dosadno.

19:30 Muzej AVNOJ-a
SISAK EKO FILM FESTIVAL U GOSTIMA: PROJEKCIJE KRATKOMETRAŽNIH EKOLOŠKIH FILMOVA

21:00 Kulturni centar
Indira Kučuk-Sorguč: TAKO TI JE MALA MOJA KAD LJUBI MAHALAC
UG Filter Sarajevo
Igraju: Nerman Mahmutović i Negra Čičić

Ovom komedijom zaokružuje se trilogija nastala prema bestseleru „Ja, Mahaluša“ najtiražnije spi-sateljice u BiH Indire Kučuk-Sorguč. Nakon što su predstave „Ja, mahaluša“ i „Ja, mahalac“ doživjele nezapamćen uspjeh i zabilježile rekorde gledanosti, pred nama je njihov dostojan nasljednik. Zahvaljujući atraktivnoj tematici, spoju humora i muzike, te narativnom teatru koji pripovijeda o izuzetno za-nimljivim i sočnim pričama o ljubavi, ovaj kabare ulazi u sve pore modernog društva na sarkastičan, lucidan i duhovit način. Glavni junak dolazi iz Mahale – sredine koja njeguje kodeks tradicije, a u sudaru s modernom Evropom on se gubi i njegova muškost se preobražava, mijenja i razvija u neslućenom pravcu. Njegova pobuna je smiješna a metodi uspostavljanja sebe su karikaturalni. On liči na dvorsku ludu koja na putu uspostavljanja sebe kao Mahalca i Evropljanina govori istinu, ali ona čak ne dopire ni do njegovih ušiju…

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button