Vijesti

BIŠĆANI DOČEKUJU JESEN NA GELENDERIMA

Kulturno-zabavna manifestacija u srcu Bihaća
Koraci naših roditelja još uvijek odjekuju gelenderskim stazama, njihovi susreti još uvijek mirišu u gelenderskim krošnjama. U petak nam stiže jesen koja će pozlatiti gelenderske puteljke usnulim lišćem, a u nama probuditi želju da se kao nekad oni, sastanemo na Gelenderima.

Slavimo jesen i prizivamo život: Bišćani dočekuju Jesen na Gelenderima
Poželjeli smo da tamo gubimo poglede jedni u drugima, kao nekad oni, da zajedno plešemo u jesenjoj nošnji, da zajedno pjevamo uz boemske tambure, da slušamo melodije usnulog parka, da prizovemo poeziju u koju su se zaljubile naše majke i očevi i da se svi tamo zaljubimo, kao nekada oni, u jesen, u nas, u Gelendere.
U petak ćemo Vas čekati da zajedno kucnemo čaše toplog čaja ili vina, da smijehom ispunimo park mladosti, a ugrijana srca stisnemo na klupe.

Gelenderi su nekad bili okupljalište mladih, okupljalište zaljubljenih, sretnih i nesretnih, muzičara, tekstopisaca i umjetnika. Ovo mjesto je simbol generacije koja je nama podarila živote. Mi smo plodovi tih ljubavi i mi ćemo učiniti da uspomene na ovo mjesto postane vječno. To vrijeme neće izblijediti niti će biti zaboravljeno. Zbog toga oživaljavamo neko staro doba i dajemo mu novo ruho i dušu.

Oživjet ćemo i Žegarsku aleju kojom su isto tako tapkali koraci naših roditelja. Nevidljiva ruka jeseni dotaknut će i ove godine ova romantična šetališta i udahnut će im dušu.

Probudit ćemo kreativnost bihaćkih umjetnika i uživati u prvom danu jeseni dok mlade učimo šta je duša bihaćka i koliko ona može biti čarobna.

Na kraju kad miris roštilja označi kraj jesenjeg bala, kad spakujemo doživaljaje u škrinju uspomena i zatvorimo poklopac do sljedeće jeseni, otvorit ćemo srca najmlađih Bišćana i naučiti ih šta je to duša gelenderska, šta je to jesen u Bihaću.

Prošle godine, u sklopu ove manifestacije smo najmlađe učili o kulturi, umjetnosti i ekologiji, pravili kućice za ptice u Gradskom parku i uređivali vanjski dio galerije “Enver Krupić“, a u Glenderima smo uživali u nostalgičnim notama uz miris kestena, čaja i kuhanog vina.

Ove godine, od ranih jutarnjih sati, bihaćki StreetArt umjetnici oslikavat će vanjski dio zida Jedinstvovog stadiona u Aleji, tematskim muralom pod nazivom „Bihać pamti“. Viječe učenika Gimnazije Bihać zajedno sa drugim građanima i volonterima uređivati će zapušteno dječije igralište koje se nalazi u Aleji, a pripadnici „Sile nebeske“ će se potruditi da u Aleji ne ostane nijedan komadić otpada. Ovo su samo neki od kolektiva koji su prihvatili ideju Udruženja ABC da budemo zajedno i da budemo “dobri”, jer želimo da nam to svima bude svakodnevna obaveza. Sa nama su i mnogi umjetnici i najmlađi kolektivi koji će Aleji podariti zvukove živote, tj. svoje glasiće.

U večernjim satima u Gelenderima, uz poneku čašu toplog vina ili čaja, te uz poneki ukusni zalogaj, atmosferu i ugođaj koji će nam prirediti bihaćki muzičari i boemi prizvat ćemo “Valcer usnulog parka” i još mnogo toga otkrit ćete o našem gradu, a dpustite da vas muzika vratiti u zaboravljenu prošlost uz voditeljsku palicu Esada Budimlić.

Pozivamo sve građane da nam se pridruže u petak tokom dana u Aleji, a tokom noći na Gelenderima. Budite dio jesenje bajke, kako nekad, a tako sad i ubuduće.

abc.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button