BIHAĆSjećanja na likove i djelaVIJESTI

Bišćani dodijelili posthumno priznanje Srđanu Aleksiću za hrabrost i djelo ličnog herojstva

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Bihaća večeras je održano i “Veče Kulturnog centra”. To je događaj koji prerasta u tradiciju, s tendencijom da će postati jedna od značajnijih kulturnih manifestacija grada Bihaća.

Osnovna svrha ovog događaja je da Kulturni centar Bihać da svoj doprinos obilježavanju rođendana grada Bihaća, a prilika je to da ta veoma značajna javna ustanova rezimira godinu iza sebe i zahvali se kolektivima i pojedincima koji su dali svoj doprinos na polju kulture.

Najupečatljiviji događaj večeri bio je telefonski razgovor sa gospodinom Radom Aleksićem, ocem pokojnog Srđana Aleksića, koji su svi prisutni imali priliku da čuju. Povod tom dirljivom razgovoru bila je dodjela Posebnog priznaja za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva Srđanu Aleksiću iz Trebinja, a koje mu je Kulturni centar odlučio posthumno da dodijeli inspirisan, osim činjenicom da je bio heroj, i time da je bio i perspektivan glumac koji, nažalost, nije doživio da svoje glumačke talente predstavi bihaćkoj publici.

Posthumno je dodijeljeno priznanje i zahvala za životno djelo slikaru i likovnom pedagogu, umjetniku koji je na svoja platna prenosio najljepše motive rjeke Une Muhamedu Deliću, kao i klarinisti Radi Smiljaniću, kao osobama koje su dale neizbrisiv trag kulturnoj i umjetničkoj baštini ovih prostora.

Dodijeljena su i ostala priznanja:

Adili Hodžić, uposlenici Kulturnog centra za dostignuća unutar kolektiva u prošloj godini.
Udruženju ABC za doprinos razvoju kulture i umjetnosi grada Bihaća, odnosno portalu ABC.ba za medijsku podršku Kulturnom centru u protekloj godini.
BH Telecomu – Direkcija Bihać kao društveno odgovornom preduzeću, a radi višegodišnje podrške u realizaciji mnogobrojih aktivnosti.
Esadu Budimliću, voditelju i novinaru, za dugogodišlju saradnju i profesionalno vođenje i učešće u organizaciji manifestacija Bihaćko ljeto, Ulicom Bišća itd.
Sportskom centru Virus čiji rad i uspjehe Kulturni centar izuzetno cijeni i čiji ples krasi mnogobrojne manifestacije koje organizuje ova javna ustanova.
Hasanu Arnautoviću, poznatom bihaćkom doajenu kamere, koji je dobtnik brojnih priznanja i nagrada na nekoliko prestižnih međunarodnih festivala dokumentarnog filma proteklih godina.
Nije na odmet iznijeti statistiku da je Kulturni centar Bihać u protekloj godini realizovao: 21 pozorišnu predstavu, 10 promocija knjiga i književnih večeri, 14 izložbi i likovnih radionica, 8 filmskih projekcija, 3 koncerta klasične muzike, 7 koncerata etno-muzike, 3 koncerta pop-rok muzike, 26 zabavnih programa i priredbi, 1 humanitarnu akciju, 4 duhovna i vjerska programa, 109 sjednica, skupštine i sastanka, 4 prijema, akademije, kongresa i konferencije, 22 okrugla stola, predavanja, edukacije, seminara i treninga, 21 javni skup i sl. Ukupno 252 sadržaja i aktivnosti u 2015. godini.

/ABC.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button