BIHAĆVIJESTI

Danas obilježeno 140. godina organiziranog vatrogastva u Bihaću

Povodom obilježavanja 140. godina organiziranog vatrogastva u Bihaću danas je u Muzeju AVNOJ-a održana svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na 14 decenija vatrogastva u gradu na Uni.

Prisutnim vatrogascima obratili su se Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća, Husein Jakupović, bivši komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Bihać, te Mirsad Šehić stariješina Vatrogasne jednice Bihać. Sadašnji ali i bivši pripadnici vatrogasne jedinice, gradonačelnik, članovi gradske uprave, gradski vijećnici te ostali gosti prisjetili su se bogate historije vatrogasne jedinice Bihać od njenih početaka pa sve do danas, kada je ona izrasla u jednu respektabilnu službu koja je konstantno na usluzi građanima.


Iznešen je prijedlog se da se tokom mjeseca novembra imenuje redakcijski odbor za izradu monografije pod nazivom „140 godina vatrogastva u Bihaću 1881-2021“.


Prema riječima Mirsada Šehića Vatrogasna jedinica Bihać danas broji 28 vatrogasca i dio je Službe za civilnu zaštitu, stručne i zajedničke poslove Grada Bihaća te trenutno posjeduju poprilično zadovoljavajuću opremu.„

Mi ovih dana obilježavamo vrijedan i rijedak jubilej koji je možda jedinstven u Bosni i Hercegovini i regionu a to je 140 godina postojanja vatrogasne jedinice u našem gradu. Dragi vatrogasci vi ste svojim profesionalnim radom bili velika pomoć i podrška i u drugim ekstremnim situacijama poput poplava, zemljotresa, jakih vjetrova i snježnih nanosa. U tih 140 godina posebno ste se istakli za vrijeme dva Svjetska rata i onog posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. I tada ste bili na visini zadatka i pod kišom granata gasili požare i spašavali ljudske živote i materijalna dobra. Stoga je jedno hvala malo i slobodno mogu reći hvala vam 140 puta za svaku godinu vašeg rada i postojanja na području grada Bihaća. Naravno pred vama su novi izazovi u narednom periodu koje je obilježila migrantska kriza i pandemija koronavirusa, ali sam uvjeren da ćemo kroz materijalno i kadrovsko jačanje jedinice postati još bolji i ažurniji.“ rekao je Šuhert Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button