Naši herojiSjećanja na likove i djelaVIJESTI

NA HASINOM VRHU OBILJEŽENA GODIŠNJICA SLAMANJA ‘FEBRUARSKE OFANZIVE’

Tradicionalnom manifestacijom sjećanja na „Hasinom vrhu“, na Grmuško-srbljanskom platou, ratni komandanti, borci, članovi njihovih porodica, ali i predstavnici vlasti, kao i brojni građani podsjetili su se danas na slamanje najteže ofanzive agresora na Bihaćki okrug, koja je počela 6. februara i trajala sve do marta 1994. godine.

Cilj agresora bio je usmjeren na protjerivanje i uništavanje snaga Petog korpusa, ulazak u kanjon Une, uništavanje Hidroelektrane „Kostela“ i presijecanje komunikacije Bihać-Cazin. Bio je to jedan od najtežih perioda odbrane života u tadašnjem Bihaćkom okrugu. U bespoštednim i presudnim borbama na području od oko hiljadu kvadratnih metara poginula su 102 borca, a ranjeno ih je oko 400, što samo po sebi govori o snazi s kojom je agresor krenuo u ofanzivna djelovanja prema slobodnom dijelu tadašnjeg Bihaćkog okruga.

Upravo to je razlog, zbog čega se i 28 godina poslije, trebala odati počast i iskazati zahvalnost. Zbog značaja „Hasinog vrha“ za odbranu tadašnjeg Bihaćkog okruga i danas je potencirana obaveza izgradnje spomen-obilježja na ovom mjestu. Zajedništvo Krajišnika potvrđeno je i danas na ovoj lokaciji, na koju su došli građani iz svih dijelova USK, države ali i dijaspore.

ZANIMLJIVO: Prema nekim predanjima i usmenim kazivanjima Hasin vrh dobio je ime po pastiru koji se zvao Hase, a koji se sa svojim stadom nastanio upravo na ovom uzvišenju. Po predanjima, Hasu je tu zadesila i smrt.

RTV USK

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button