Vijesti

(FOTO+VIDEO) Nakon godina čekanja, ipak ne za sve i svakoga: Otvoren malogranični prijelaz Tržačka Raštela u Cazinu

Nakon više od dvadeset godina čekanja i bezbroj apela upućenih na adrese nadležnih, danas, tačno u 12 sati, otvoren je malogranični prijelaz Tržačka Raštela.

Most, na kojem je augusta 1995. godine spajanje bh. i hrvatske vojske simbolično značilo deblokadu Unsko-sanskog kantona, razdvaja ovdašnje stanovništvo i od vlastitih imanja i od cijelog svijeta. Desetine kilometara udaljeni Izačić ili Maljevac, za većinu koja bi željela obrađivati imanja predstavlja nepremostivu prepreku, što je bio povod nebrojenih apela, urgencija, zahtjeva, traženja, sa jednim ciljem: otvoriti prijelaz Tržačka Raštela – Kordunski Ljeskovac.

To se konačno danas i desilo, ali prijelaz je otvoren samo za mještane iz pograničnih dijelova i nosioce propusnica.

Prvi mještanin MZ Tržačka Raštela koji je prešao ovaj malogranični prelaz je Sead Zejnić-Zika.
GP

Većina ljudi, posebno onih koji satima čekaju na prelazak granice na drugim graničnim prijelazima na području USK-a smatraju da je neophodna prekategorizacija prijelaza u viši rang.

Paralelno sa zahtjevima za otvaranje ovog malograničnog prijelaza, uvrštenog u sve dosadašnje međudržavne sporazume između BiH i Hrvatske, općina, sada već Grad Cazin, instistirala je upravo na tome, čak je i tehnički opremila prijelaz – od asfaltiranja bh. dijela mosta do rješavanja neophodne infrastrukture i postavljanja kontejnera.
GP

Otvaranje ovog graničnoj prijelaza u pograničnoj cazinskoj mjesnoj zajednici komentirao je i Senad Šepić, nezavisni poslanik u PSBiH:

Nakon mnogo godina otvoren prelaz u Tržačkim Raštelima, ali samo za mještane iz pograničnih dijelova i nosioce propusnica. To je nedovoljno da bi pomoglo velikom broju ljudi iz Cazina i cijeloga USK koji satima čekaju na prelazima u USK i zato ću nastaviti insistirati da se izvrši prekategorizacija i ovaj prelaz otvori za putnike i saobraćaj, kao međunarodni prelaz. Vijeće ministara BiH može i moralo je u pregovorima sa Vladom Hrvatske to do sada uraditi. Također, naredni korak bi trebao biti i otvaranje prelaza Zagrad u Velikoj Kladuši, na čemu smo također već radili, za prelazak putnika i vozila, čime bi se našem narodu olakšalo prelazak i umanjile ogromne gužve i zastoji, a o čemu ću ponovo upoznati institucije čiji je to posao da riješe, na sjednici Parlamenta, zakazanoj za srijedu.

Da li će doći do prekategorizacije, ostaje da se vidi. Za sada, koristit će samo mještanima iz pograničnih dijelova i nosiocima propusnica.

GP

 

(Cazin.NET)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button