HISTORIJAVIJESTI

U vrijeme Austrougarske vladavine poštanski saobraćaj u Bihaću odvijao se modernim sredstvima

Od 1. juna 1905. uveden je automobilski promet pošte i putnika u Bihaću, što je ujedno bila i prva primjena i korištenje automobila u BiH. 

Preuzevši upravljanje Bosnom i Hercegovinom koje joj je dodijeljeno na Berlinskom kongresu održanom od 13. juna do 18. jula 1878 godine, Austrougarska je odmah po okupaciji otpočela sa otvaranjem ekspozitura ratnih pošta.

U početku ove pošte bavile su se samo primanjem i otpremanjem korespondencije, novina i novčanih pošiljaka. Paketi i slične pošiljke mogli su se slati samo u izuzetnim slučajevima.

Od 1879. do 1918. godine poštanska mreža u BiH proširena je sa stotinu novih jedinica, a njihov broj je varirao, smanjivao se i povećavao, u ovisnosti od situacije i datih momenata.

U periodu od 1878. do 1918. godine za poštanski transport korištena su i primitivna i moderna prevozna sredstva: pješaci, tovarni konji, kola sa konjskim zapregama, automobili, autobusi i željeznica.

Za 40 godina vladavine (1878.- 1914. god.), iako je Austrougarska bila okupator, u BiH je uradila mnogo, počev od institucija, preko puteva, arhitekture, infrastrukture, razvoja kulture… što je razlogom da s’ današnje vremenske distance na nju gledamo kao na benevolentnog, naklonjenog nam okupatora.

U vrijeme Otomanskog carstva, prije dolasaka Austro-Ugarske, prometna povezanost bh. gradova, kako sa istokom, tako i sa zapadom, bila je jako loša.

Osmanlije su jedino uspostavile telegrafsku vezu između Carigrada i Sarajeva, što se radilo u sklopu modernizacije vilajeta u zadnjih 10 godina vladavine u Bosni i Hercegovini.

Fotografija poštanskog auta u prilogu, datira iz vremena austrougarske vladavine i pokazuje da se onomad, tačnije od 1. juna 1905., u Bihaću poštanski saobraćaj odvijao modernim saobraćajnim sredstvima, automobilima, što je ujedno bila i prva primjena i korištenje automobila u BiH.


Foto: Berislav Sekelj

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button