Kud VikićiKultura/UmjetnostVIJESTI

FOTO/VIDEO: Održana II smotra folklora “Izačić-Vikići 2014” i proslava IV godišnjice KUD-a “Vikići”

Jučer (23. 08. 2014. god.) održana “II smotra folklora “Izačić-Vikići 214”, organizovana povodom 4. godišnjice KUD-a “Vikići”, zasigurno predstavlja pravo osvježenje na kulturnoj sceni MZ Izačišć i Bihaća.

problem_ucitavanja

Sve u svemu, teatralan, pasioniran, jedinstven performans mnogobrojnih kulturnoumjetničkih društava i interpretatora sevdaha; sve u čast 4. godišnjice KUD-a “Vikići”, u kojem je do kasno u noć uživalo, po slobodnoj procjei, više od 1.500 gostiju i uzvanica.

problem_ucitavanja

KUD “Vikici” u svoje 4 godine postojanja ( ideja za osnivanjem kud-a inicirana je 26. juna 2010. godine, a prvi upisi članova, prvo okupljanje i prvi koraci načinjeni su 02. jula 2010. godine) imao je preko 70 nastupa, od toga 7 na međunarodnim festivalima folklora, 15 na humanitarnim koncertima, a ostatak se odnosi na manifestacije lokalnog karaktera u Općini Bihać, nastupe na godišnjicama svojih prijatelja i nastupe povodom obilježavanja značajnih datuma i godišnjica na području USK-a.

problem_ucitavanja

Zasigurno, “II smotra folklora “Izačić-Vikići 214””, predstavlja vrhunac i krunu djelovanja KUD-a “Vikići”. Isto tako, ovaj događaj dio je sveukupnog doprinosa širenju kulture i izgradnji kolektivne svijesti o sveukupnom značaju njegovanja i baštinjenja tradicionalnih kulturnih vrijednosti i običaja u jednoj društvenoj zajednici, u ovom slučaju mjesnoj zajednici, odnosno općini.

problem_ucitavanja

Posebno valja naglasiti da je KUD “Vikići” sve dosadašnje uspjehe i rezultate postigao zahvaljujući vlastitom trudu, radu, zalaganju i pomoći donatora i sponzora, od kojih su većina članovi istog.

Inertnost, nezainteresiranost, pasivnost i odsutnost senzibiliteta kantonalnih i općinskih institucija kulture, bar kada je u pitanju naš KUD “Vikići”, uspjeli smo nadomjestiti vlastitim radom, trudom, disciplinom i organizacijom, naglašavaju članovi uprave kud-a.

U svakom slučaju, ukoliko žele, priliku da nam pomognu imat će u nadolazećem periodu, a to im je dužnost i obaveza, jer mi širom svijeta pronosimo lijepu sliku o našem Bihaću, Izačiću, Vikićima i BiH – ističu u upravi KUD-a “Vikići.

problem_ucitavanja

Impresivnu sliku i snažnu poruku u eter su odaslali sinoćnji sudionici kulturnog događaja u Izačiću, koji će nam svima dugo ostati u sjećanju.

Za predivnu, nezaboravnu veče, lijepo druženje i fantastican štimung, veliko hvala našim
dragim prijateljima:

-KUD-u “Saz”- Gornja Koprivna, Cazin

-KUD-u “Liskovac”-Cazin

-KUD-u “Kivaja”- Cazin

-KUD.u “Ponjevići”-Cazin

-KUD.u “Bedem”-Bihać

-KUD-u “Vrsta”-Bihać

-KUD-u “Ponos”- Brekovica-Bihać

-KUD-u “Vikićći” iz Vikića- dobrom domaćinu

-Tomislavi Jerković, našoj dragoj gošći, koja nas je počastila predivnim izvedbama sevdalinke

– Husniji Malkoč, vjernom prijatelju KUD-a “Vikići”, svima već dobro poznatom virtouzu na žičanim
instrumentima

-Emrahu Emri Beganović, mladom sevdaliji, zvijezdi koja dolazi

– Ibrahimu Baji Rekić i njegovoj muzičkoj pratnji, koji su bili na nivou zadatka
-Jasmini Ilić, također dugogodišnjoj prijateljici i saradniku KUD-a “Vikići”

-Direktoru OŠ Izačić, koji je ustupio školu na korištenje

-Rasimu Mili Islamović – predsjedniku Savjeta MZ Izačić, i da ne zaboravimo, veliko hvala svim sponzorima, donatorima, te mnogobrojnoj, cjenjenoj publici, koja je prepoznala značaj ovog događaja.

problem_ucitavanja

Na kraju programa, svim učesnicima, sponzorima, donatorima i svima onima koji su dali svoj doprinos u održavanju manifestacije, dodijeljene su zahvalnice.

Dragi učesnici, ne zamjerite ukoliko je napravljen neki propust, na sljedećoj smotri, koja bi trebala biti još spektakularnija, bit će ispravljen, još jednom – VELIKO HVALA SVIMA.I VIDIMO SE DOGODINE.

Evo, u prilogu donosimo nešto foto i video materijala, a ostatak, zbog obimnosti, objavit ćemo nešto kasnije.

Sažetak…

Malo ugođaja sa godišnjice, predivno…

problem_ucitavanja

problem_ucitavanja

problem_ucitavanja

problem_ucitavanja

problem_ucitavanja

problem_ucitavanja

problem_ucitavanja

problem_ucitavanja

problem_ucitavanja

problem_ucitavanja

problem_ucitavanja

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button