Kultura, umjetnostTradicija. običaji, starineVijesti

HASAN KERANOVIĆ: CAZINJANIN KOJI NEUMORNO I PONOSNO BRINE O STARIM OBIČAJIMA

Da se tradicija u Cazinu njeguje i čuva od zaborava, velike zasluge pripadaju i Hasanu Keranović koji neumorno radi na promociji i očuvanju starina i običaja. Svaka starina ima svoju vrijednost, priču i zaslužuje posebnu pažnju, kaže Hasan.

Ljubav prema bosanskohercegovačkoj tradiciji, običajima i starinama svakodnevna je motivacija Krajišnika Hasana Keranovića iz Cazina. Starine kao što su ćilim, sofra, sehara i stap bile su dovoljna inspiracija da se tradiciji posveti u potpunosti. Velikim trudom i uz mnogo prolivenog znoja uspio je sakupiti veliki broj starina.

Tradiciju, kaže nije lako čuvati i njome se baviti, no sretan je što ga, upravo i zbog toga čime se bavi, cijeni i podržava Općina Cazin, veliki broj KUD-ova, prijatelja, medija, pa čak i dijaspora.
Naime, jučer je Hasan na Starom gradu Ostrožac instalirao jednu malu tipičnu bosnasku sobu. Naravno to je bio cilj da svi učesnici i mnogi turisti vide, da se još uvijek u Cazinu njeguju stari običaji.
Zahvaljuje se organizatoru “Tour de Culture Bosne i Hercegovine” na njihovom pozivu, gdje im je uljepšao njihovu manifestaciju, zajedno sa Izvornom muškom grupom KUMOVI iz Ponjevića.

Posebna zahvala ide Općini Cazin, savjetinku općinskog načelnika gospodinu Jusufu Bajrektarević, na nihovoj podršci mojim namjeram i radu oko promocije tradicije i kulturne baštine Bosne i Hercegovine.
“Tour de Culture BiH” 2016. godine je podržan od strane Ambasade Švicarske u BiH. CHwB ovaj događaj organizuje uz pomoć Rekreativnog biciklističkog kluba «Japod» iz Bihaća i turističke agencije «Visit Konjic» iz Konjica. Podršku događaju dali su Općina Cazin i Kulturni centar Ostrožac.
Tokom ture 100 učesnika posjetili su vrijedna kulturno-historijska i prirodna dobra ovog područja, uključujući Stari grad Pset u Bosanskoj Krupi, Stari grad Ostrožac u Cazinu, Muzej Unsko-sanskog kantona i Kapetanovu kulu u Bihaću, te se voziti kanjonom Une.

Mnogi gosti i učesnici bili su oduševljeni sa ljepotama Starog grada Ostrožac, ali ne i samo to, posebnu pažnju biciklista ( bilo ih je iz raznih krajeva BiH: Sarajeva, Konjica, Bihaća, Bos. Krupe, Cazina, Bihaća…) privukla je instalacija male bosanske sobe, koju je Keranović uredio zajedno sa svojim komšijom Muhamedom Macanović.

Neka mnogi vide, neka se mnogi ne stide… tradicija u zaborav neće, sve dok cvijeta u Cazinu poljsko cvijeće, izreče hasan kroz ovih par stihova svoju privrženost očuvanju starih adeta.

hasan-i-macanovic-muhamed


hk6

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button