BiHBihaćTurizamVijesti

Hoće li pokušaji da se aerodrom Željava stavi u funkciju konačno uroditi plodom?

Po ko zna koji put aktualizirana je zanimljiva post ratna tema oko aerodroma Željava – hoće li ovaj put aktivnosti biti uspješne i uroditi plodom?

Naime, već godinama se traže načini i traju pokušaji da se u funkciju stavi bivši vojni aerodroma Željava, prije rata, po značlaju, drugi vojni aerodrom u Evropi, naravno, uzimajući u obzir njegovu poziciju, opremljenost i mogućnost taktičko-strategijske upotrebe kao i radarske sisteme koje je posjedovao.

Ovaj aerodrom, nažalst, podmetanjem i aktiviranjem velike količine razornog eksploziva početkom rata, pretrpio je znatna oštećenja i kao takav do danas egzistira u pograničnom pojasu između BiH i R Hrvatske.

Mogućnost njegove upotrebe u civilne svrhe ponovno je postala aktualna, a sve zahvaljujući Aero klubu Željava čiji su članovi održali sastanak sa direktorom CCAA (Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo), gosp. Marinom Puhom i njegovim pomoćnicima.

Sastanak je održan u Zagrebu i tom prilikom iskazana je spremnost da se aerodrom Željava opet stavi u funkciju u svrhu civilnog zrakoplovstva. Direktor Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo iskazao je punu spremnost da se ovo pitanje rješi u pozitivnom smislu obzirom da bi obje države mogle imati ogromne koristi od navedenog aerodroma u svrhu razvoja međudržavnog i regionalnog turizma, a samim tim otvara se mogućnost i kandidiranja zajedničkih projekata.

Pred nama je vrijeme koje će pokazati hoće li ovaj sastanak i suradnja uroditi plodom te rezultirati realizacijom navedenog projekta od kojeg bi svi profitirali, ili će pak, kao i mnogo puta do sada, ostati zabilježen kao još jedan pokušaj da se po pitanju istog učini nešto konkretno, korisno i vrijedno.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button