AgrarVIJESTIVikići/IzačićZanimljivo

Sam svoj majstor: Kreativnost i dosjetljivost naših poljodjelaca

Radno je doba godine. Za insana težaka puno izazova, nepredvidivih i situacija u kojima je, pored ulaganja ogromnog truda, ponekad potrebno biti i kreativan da bi si olakšao obavljanje određenih poljoprivrednih poslova.

Našim poljoprivrednicima i poljodjelcima mašte i kreativnih ideja, koje su uvijek znalački pretvarali u djela, nikad nije ni nedostajalo. Međutim, primjer Hasiba Bibe Beganovića iz Čavnika – uzgajivača malina, krastavaca kornišona, paprika, kao i ostalih poljoprivrednih kultura namijenjenih uglavnom za prehhranu nekoliko grla muznih krava koje posjeduje, posebno je interesantan.

Naime, Bibo je, kako bi uštedio vrijeme, sredstva a i olakšao posao oko postavljana plastične folije po redovima zasada kornišona, u iste svrhe konstruisao improvizovani stroj koji se pokazao veoma efikasnim.

Stroj koji je konstruisao okači se o zadnju stranu traktora, tačnije o poluge krstaca, na njega se postavi rolna sa plastičnom folijom koja se prilikom kretanja traktora baprijed odmotava, a istu odmah zemljom sa strane zagrću grnovi implementirani u konstrukciju stroja.

Zar ne djeluje zanimljivo? Stroj za “stani pa gledaj”, a vi cijenjeni posjetioci u priloženim fotografijama pogledajte kako to izgleda i djeluje u praksi.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button