MZ GATA IMA NAMJERU V. PEĆINU PRETVORITI U ATRAKTIVNO IZLETIŠTE, VELIĆEVA PODRŠKA ZA VODENICU…

Gaćani imaju vrijedne i korisne planove. Svoju mjesnu zajednicu namjeravaju pretvoriti u oazu ugodnog življenja, kako za lokalno stanovništvo, tako za putnike namjernike, a i one druge, mnogobrojne i slučajne prolaznike.

Gata – Ilidža prepoznatljiva je po termalnim izvorištima i banjskom lječilištu, međutim, Savjet Mjesne zajednice na čelu sa predsjednikom, a uz pomoć i kordinaciju gradskog vijećnika Grada Bihaća – Hasana Keškića, ne želi da ostane samo na tome. Gatu – Ilidžu imaju namjeru učiniti još prepoznatljivijom, i mnogo ljepšom sredinom, pa shodno tome, već nekoliko mjeseci, planski, iniciraju i pokreću akcije hvale vrijedne.

Nakon prostornog uređenja Gate, u sklopu kojeg su radili na: saniranju i uređenju školskog dvorišta, saobraćajnica, lokalnih mezarrja, spomen obilježja, centra naselja, pravoslavne crkve, izvorišta pitke vode… planiraju pokrenuti i jedan jako vrijedan i zanimljiv projekat.

Naime, namjera im je V. Pećinu urediti i pretvoriti u atraktivno izletište, a u sklopu svog projekta namjeravaju odraditi sljedeće poslove:
-Asfaltirati plato
-Izgraditi mini jezerce
-Izgraditi mlin (vodenicu) po uzoru kakvi su nekad bili
-Izgraditi stazu i postaviti klupe za sjedenje

Kako naglašavaju, pri realizaciji ovog projekta striktno će voditi računa da ne dođe do narušavanja prirodnog izgleda i i sklada pećine i njenog okoliša.

Kompletan sadržaj, prema riječima ovih neimara, bit će ukomponovan u sredinu i tvorit će jedn jednu cjelinu – prelijepo izletište.

Oko izgradnje mlina (vodenice), kako kažu, svesrdnu pomoć i podršku obećao im je i nama dobro poznati neimar – ing. Hasib Velić iz Kamenice, koji je u svom dvorištu, sopstvenim rukama, izgradio funkcionalnu vodenicu.

Sretno Gaćani, ne bi li i mi Vikićani na toj vodenici koji vagan žita samljali, ako ništa drugo, a ono barem, kao nekad, na Pećini, uz veliki izvor sa malim slapovima, u hladovini drvenog odmarališta, curu pokoju izašikovati, jer nekad su se na tom mjestu velike ljubavi rađale, a mnoge od njih i brakom su krunisane.

U prilogu pogledajte nekoliko prerlijepih fotografija vodenice u dvorištu Hasiba Velića, koju je isti sam konstruisao, a vrijedi naglasiti da je funkcionalna, te nekoliko fotografija V. Pećine.

Hasib Velić – vodenica

V. Pećina

Rejting

  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10

    Score

Korisnička ocjena: 0 ( 0 Glasova )Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.