PoljoprivredaVijestiVikići, Izačić

Proizvođači krastavaca kornišona prepušteni sami sebi – Agrodar prekinuo otkup 2. i 3. klase

Iako sa kooperantskom firmom “Agrodar” iz Cazina imaju valjano potpisane  ugovore o otkupu cjelokupne proizvodnje krastavaca kornišona, kooperanti Cazina  i Bihaća dovedeni su gotovo u bezizlaznu situaciju i pred svršen čin, prepušteni sami sebi, bez ikakve zaštite te interesa da im se pomogne.

Naime, u jeku same proizvodnje, kada prinosi krastavaca kornišona dostižu svoj vrhunac, proizvođači su dobili obavijest od kooperantske  firme “Agrodar”, kako ista, navodno zbog nedostatka tržišta, nije u stanju od njih preuzeti (otkupiti) drugu i treću klasu.

Proizvođači se, po ko zna koji put, osjećaju prevareno, iznevjereno te prepušteno samom sebi i pitaju se hoće li iko stati u njihovu zaštitu, jer kako kažu, nije njihov problem što nema tržišta, uredno su sklopili ugovore, oni samo žele raditi i od svog rada živjeti.

Također, naglašavaju kako im je sve to i sumnjivo, jer kako neko može ugovoriti otkup cjelokupne proizvodnje od njih ukoliko za istu prethodno nije obezbijedio i tržište?

I mi se pitamo kako se neko može poigravati s tolikim brojem marljivih ljudi, koji su sa svojim porodicama utrošili mnogo radnog vremena i prolili potoke znoja,  uložili nadljudske napore i velika materijalna sredstva vjerujući da će im se to sve isplatiti. Neki od njih su i dugogodišnji kooperant, nekima je ovo jedini izvor prihoda u koji su se zdušno pouzdali i ne mogu vjerovati da im se to sve događa.

Doista žalosno, jednostavno rečeno ne daju nam da živimo, ističu razočarani kooperanti.

Fotogeafije ove plantaže, koja zaista djeluje impresivno, poslao nam je jedan od mnogih razočaranih kooperanata iz Izačića – Nelis Mušić, a po njima možemo zaključiti da se radi o uređenoj plantaži sa bogatim urodom, a finansijsku štetu izazvanu prekidom otkupa 2. i 3. klase krastavaca možemo samo predvidjeti.

Hoće li neko od nadležnih čuti vapaj ovih nesretnih ljuti i pomoći im da riješe problem, ili će se za svoja prava morati izboriti sami, pokazat će vrijeme koje je pred nama.

Mi im želimo sreću!

13872399_913320525446100_1943426149_n

 

 

13883935_913320522112767_526763730_n

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button