BihaćUSKVijesti

Na području Unsko-sanskog kantona evidentirano 3.507 migranata

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Anel Ramić potvrdio je informaciju da je na području ovog kantona evidentirano ukupno 3.507 migranata, a pretpostavlja se da više od 3.000 ilegalnih migranata i dalje boravi na području Bihaća i Velike Kladuše.

Oko 700 ih je smješteno na lokaciji nekadašnjeg “Đačkog doma”, dok ih skoro 200 boravi u nedovršenoj zgradi “Doma penzionera” u Bihaću.

Na području Velike Kladuše u proteklom periodu evidentirano je 880 migranata, koji, takođe, žive u neadekvatnom smještajnom prostoru.

“Migranti su do sada na području USK počinili ukupno 18 krivičnih djela, među kojima su najbrojnije krađe. Nažalost, među tim krivičnim djelima je i jedno ubistvo u Velikoj Kladuši. Zbog toga smo i angažovali sve policijske jedinice koje su građanima dostupne i na usluzi 24 sata”, istakao je Ramić.

Takođe, MUP Republike Hrvatske pojačao je nadzor nad granicom sa BiH, tako da većinu migranata uspijeva spriječiti u namjeri ilegalnog prelaska na teritoriju Evropske unije, prenijeli su federalni mediji.

Tako je u proteklim mjesecima, na područje BiH vraćeno skoro 200 osoba.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Bihaća zatražilo je od Ministarstva bezbjednosti BiH da u roku od sedam dana odredi privremenu lokaciju na koju bi se izmjestili migranti koji borave u tom gradu ili će u suprotnom organizirati proteste pred zgradom Savjeta ministara i zajedničkih institucija BiH u Sarajevu.

Nezavisne.com

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button