BIHAĆVIJESTI

Na svečanoj sjednici GV Bihać uručene nagrade najzaslužnijima u 2017. godini

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Bihać i dodjelom priznanja i nagrada zaslužnim pojedincima i kolektivima, završeno je obilježavanje 758. rođendana grada Bihaća. U prisustvu čelnih ljudi Grada Bihaća, USK-a, prijateljskih gradova i općina iz BiH i susjednih zemalja, te građana Bihaća, prigodnim govorima obratili su se bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać, Husein Rošić, premijer USK-a, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede u Vladi F BiH, te u ime dobitnika nagrada Sulejman Kulenović i Bogić Bogičević.

Čestitajući svim dobitnicima nagrada i priznanja grada Bihaća, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da su Bišćani ponosni na svoj grad i njegovu bogatu historiju koja se i danas piše puna optimizma i vjere u bolje sutra.

„Bihać je grad koji ima potencijala i uz malo našeg zajedničkog napora možemo još više osnažiti naš grad. Želim da kroz saradnju sa svima dobronamjernim prijateljima našeg grada ojačam naš grad i da zaboravimo sve podjele koje su u društvu prisutne i koje nas nekada sputavaju. Želim da se Bihać pozicionira u okviru F BiH i države BiH, želim da Bihać bude grad kojeg će uvažavati i sa ovog mjesta velika zahvala svima koji su naši predstavnici na višim nivoima vlasti i koji podržavaju svoj Bihać. Ponosan sam na svoje sugrađane i našu historiju i u ovom svečanom trenutku pronađimo snagu u onim našim najboljim karakteristikama i budimo dio razvoja našeg grada „-kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Fazlić.

U svojim obraćanjima Husein Rošić, premijer USK-a i Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede u Vladi F BiH, istakli su zadovoljstvo što je saradnja između Grada Bihaća i viših nivoa vlasti i pored ne tako očekivane brzine, na zavidnom nivou i u interesu građana Bihaća. Naglasili su da i pored različitih političkih i drugih svjetonazora, svi zajedno moramo učiniti maksimum napora da Grad Bihać i USK-a postavimo na mjesto koje mu i pripada.

Davor Župa, predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać u svom obraćanju kazao je da je važno da u ovim teškim vremenima punim izazova i iskušenja budemo jedni drugima oslonac i podrška, da pokažemo da nam je stalo, da smo spremni na saradnju i razmjenu iskustva, ideja i rješenja, da smo spremni podijeliti i tužne i radosne trenutke, jer niti radost i sreća nisu potpuni ukoliko ih nemate s kim podijeliti, a za to služe prijatelji.

“U protekloj godini evidentan je napredak u tom pogledu jer je zaustavljeno dalje zaduživanje grada, smanjena su dugovanja i stabiliziran Budžet i donekle vraćeno izgubljeno povjerenje, ali ono što nam predstoji je stvaranje uslova za jedan značajniji investicioni zamah kroz pokretanje pozitivnih procesa u pravcu otvaranja novih investicija, razvoja, novih ideja i poduzetništva, te povećanje prihoda grada kroz iskorištenje vlastitih potencijala.Ono što je u ovom procesu jako bitno je uspostavljanje zajedništva, kroz definisanje zajedničkog cilja i interesa.Ovo je naš grad bez obzira kojoj političkoj opciji pripadamo, prosperitet, napredak i razvoj našeg grada su zajednički interesi i ciljevi oko kojih se moramo ujediniti” – kazao je predsjedavajući Župa.

U ime dobitnika prisutnima su se obratili Sulejman Kulenović, dobitnik Povelje 26. februar i Bogić Bogičević, počasni građanina Grada Bihaća. Oni su zahvalili gradskim vijećnicima na ukazanom čašću i priznanjima koja će, kako ističu, biti dodatni podstrek u njihovom daljnjem radu.

“Mnogi u Bosni i Hercegovini i ne znaju koliko bogatu historiju ima Grad Bihać i sretan sam što sam danas dobio titulu počasnog građanina Bihaća, grada koji je ponos ove države i čast i zadovoljstvo je biti građaninom Bihaća koji 758. godina stoji uspravan pun optimizma i pozitivne energije koju ima više od sedam i pol decenija”- kazao je Bogić, Bogičević, počasni građanin Grada Bihaća.

Ove godine najveće gradsko priznanje, Povelju „26 februar“ dobili su:

Prim. dr. Sulejman (Rizo) Kulenović, za istaknuti lični doprinos u oblasti zdravstva i unapređenju zdravlja stanovništva Grada Bihaća i Unsko – sanskog kantona kako u ratnom, tako i poslijeratnom periodu, te postignute izuzetne rezultate u naučno – istraživačkom radu u oblasti ginekologije i akušerstva.

Azra Kolaković – Donna Ares, posthumno(1977.-2017.), za istaknuti lični doprinos i neizbrisiv trag koji je ostavila u muzičkom stvaralaštvu, kulturi, humanitarnom radu, promociji Grada Bihaća u zemlji i inozemstvu, a posebno za iskazani optimizam i hrabrost u borbi s opakom bolešću

Ovogodišnju titulu počasnog građanina Grada Bihaća jednoglasnom odlukom GV Bihać ponio je Bogić Bogičević. Najveće gradsko priznanje dobio je za hrabrost i odlučnost u historijskim trenucima države Bosne i Hercegovine na putu ka njenoj nezavisnosti, za promicanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, za kontinuiranu borbu u izgradnji i opstojnosti tradicionalnih bosansko-hercegovačkih vrijednosti, te za ustrajno očuvanje antifašističkih tekovina.

Povodom obilježavanja Dana grada Bihaća, gradonačelnik Šuhret Fazlić dodijelio je posebno priznanje grada Bihaća:

Hans Heinlein, bivši gradonačelnik Hamma (SR Njemačka), za istaknuti lični doprinos i posebne zasluge u humanitarnom radu na području grada Bihaća, očuvanju dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje između Grada Bihaća i Grada Hamma, te promociji Grada Bihaća u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Tom Sauer, za iskazanu humanost i lični doprinos u humanitarnom radu na području grada Bihaća, kako u ratnom tako i poslijeratnom periodu.

Plaketu branilaca-oslobodilaca Bihaća dobili su:

Braniocima-oslobodiocima pripadnicima Odreda za specijalna dejstva, 5. korpusa Armije R BiH, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti

Ramo (Asim) Delić, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Reufik (Hasan) Hrkić, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Ramiz Gakić, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Marijan (Dujo) Mihić, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Ahim (Šero) Jusić, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Dževad Dulić, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Rasim (Ibrahima) Topić – Raja, posthumno (1957.-2012.), za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Plakete grada Bihaća dobili su:

Hasan (Smail) Semanić, za istaknuti doprinos u oblasti sporta, humanitarnog rada, jačanja međuljudske solidarnosti, te promicanja ljudskih vrijednosti i Grada Bihaća kao humane sredine.

Edhem – Edo Duraković, za istaknuti doprinos u razvoju sporta, unapređenju i postizanju dugogodišnjih uspjeha u šahu, a posebno za ostvarene rezultate u organiziranju šahovskih škola i manifestacija u zemlji i inozemstvu, te promociji Grada Bihaća i države Bosne i Hercegovine.

Hasan Lonić, za lični doprinos u logističkoj podršci odbrambeno- oslobodilačkom ratu, a naročito za istaknuti doprinos u očuvanju sportske tradicije, kulturne baštine i ostvarenju zajedničkih interesa građana Grada Bihaća.

Husein Ramić, za postignute izuzetne rezultate u oblasti sporta, uspjehe u sportskim takmičenjima u zemlji i inozemstvu, te unapređenje i razvoj sporta u Gradu Bihaću.

BBK „Daj krug“ Bihać – Adnan Mekić, za istaknuti dugogodišnji doprinos i promociju biciklističkog sporta, za postignute izuzetne rezultate na sportskim takmičenjima u zemlji i inozemstvu, a koji su doprinijeli promociji Grada Bihaća i države BiH.

Zahvalnicu grada Bihaća dobili su:

Rasim (Merdžan) Junuzović, za postignute izuzetne rezultate u oblasti sporta, uspjehe na sportskim takmičenjima u ultramaratonu na domaćim i međunarodnim takmičenjima, te promociji sporta i Grada Bihaća u zemlji i inozemstvu.

Edvad Felić, za iskazanu nesebičnost i istaknuti dugogodišnji doprinos u humanitarnim aktivnostima za građane Grada Bihaća, a posebno o iskazanoj humanosti u pružanju pomoći Udruženju “ Radost druženja“- Roditelja djece i mladih s posebnim potrebama.

Semir ef. Fileković, prof., za istaknuti lični doprinos u očuvanju civilizacijskih vrijednosti, razvoju i afirmaciji lokalne samouprave, a posebno na unaprjeđenju života i ostvarenju zajedničkih interesa i potreba građana Mjesne zajednice Srbljani.

Abid Topić, za istaknuti lični doprinos u domovinskom odbrambeno-oslobodilačkom ratu, za izuzetan doprinos razvoju sportske kulture, a posebno za nesebično zalaganje u promociji NK „Jedinstvo“ Bihać.

Vijeće učenika „Gimnazija Bihać“, za afirmaciju aktivizma i volonterizma mladih, te doprinosu kvaliteti životne sredine u Gradu Bihaću.

Nagradu grada Bihaća „Japodski konjanik“ dobili su:

Ada (Zlatan) Čizmić, za ostvarene nastavne i vannastavne aktivnosti, afirmaciju mladih u obrazovanju i promociji Grada Bihaća u zemlji i inozemstvu.

Azra Dedić, za postignute izuzetne rezultate u oblasti sporta, a posebno za uključivanje mladih s posebnim potrebama u društvene i druge oblasti života i rada u Gradu Bihaću, te promociji Grada Bihaća u zemlji i inozemstvu.

Anik Dub – Anis Smajić, za afirmaciju i promicanje likovne umjetnosti i aktivizma među mladim, doprinos kvaliteti životne sredine u Gradu Bihaću, te promociji Grada Bihaća u zemlji i inozemstvu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button