Korona virus

Nakon pandemije: još1,7 miliona nepoznatih virusa prijeti ljudima

Trenutna panedmija  izazvana novim virusom korona, koja hara svijetom,  trebala  bi nam poslužiti kao važna pouka kako bi se iduća moguća pandemija mogla zaustaviti na samom izvoru,  odnosno prije nego li postane nova prijetnja ljudskoj rasi.

Dr. Peter Daszak, predsjednik “EcoHealth Alliancea”, rekao je za “Sky News” da iz pandemije virusa korona moramo izvući važne pouke kako bi iduću pandemiju mogli zaustaviti na njenom izvoru.

Analizirali smo broj nepoznatih virusa koji bi se mogli pojaviti u budućnosti i procjenjujemo da ih ima oko 1,7 miliona, odnosno tipova virusa koji mogu zaraziti i ljude, pojasnio je Daszak.

To je doista značajana prijetnja u budućnosti. Mi znamo za svega nekoliko hiljada virusa tako da velika većina tek čeka da se pojavi, dodaje. Vjeruje se da je SARS-CoV-2 virus,koji uzrokuje bolest kovid-19, na čovjeka prešao sa šišmiša u Kini.

Studije provedene nad ljudima koji žive blizu pećina šišmiša u Aziji pokazale su da drugi virusi mogu zaraziti ljude, no da nisu dovoljno evoluirali da se počnu širiti u epidemijskim razmjerima.

Dr. Daszak naglašava da se treba napraviti svaki napor kako bi se otkrio genetski kod virusa koji žive u životinjama. Za to bi, procjenjuje, bilo potrebno 10 godina, nakon čega bi se mogla razviti i učinkovita vakcina. To bi pomoglo i lokalnim zajednicama, koje žive na prvim linijama tih bolesti, da promjene ponašanje koje ih izlaže riziku, dodao je Daszak.

Sve to danas je moguće jer se nauka u pandemiju virusa korona uključila na načine koji su do prije par godina bili nezamislivi, od brzog otkrivanja genetskog koda SARS-CoV-2 virusa, do otkrivanja mutacija tog virusa te pomoći superračunara. Sve to danas se može dobiti u nekoliko sati ili dana.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button