BihaćVijesti

Obilježen Dan šehida na mezarju Humci u Bihaću

Drugi dan Ramazanskoga Bajrama, odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BIH, tradicionalno se obilježava kao Dan šehida. I ove godine na mezarju Humci u Bihaću u prisustvu predstavnika vjerskog i političkog života USK-a i Grada Bihaća, boračkih organizacija i građana održana je prigodna manifestacija u sklopu koje su bihaćki imami predvođeni hafizom Mehmedom. ef. Kudićem, bihaćkim muftijom, proučili jasin i sure iz Kur'ana, a potom je na spomen-obilježju položeno cvijeće i proučena Fatiha.

U hutbi prisutnim, muftija Kudić, istakao je da se nikada ne smije zaboraviti herojstvo i žrtve najboljih bosanskih sinova koji su dali živote za slobodu u kojoj danas svi uživamo.

„Šehidi se bore za istinu i tu istinu svjedoče, dok drugi na bojnom polju vide pogibiju i naša bosanska zemlja svjedočiti će njihovoj hrabrosti i žrtvi za svoj narod. Mi smo danas došli da proučimo Fatihu i Jasin i da poručimo da Bosna i Hercegvina ima sinove i kćeri koji vole svoju vjeru i svoju zemlju. Stoga je naša trajna obaveza da posjećujemo mezarja i prisjećamo se šehida, jer mi ćemo proći, ali bosanski šehidi ostaju da budu trajna opomena za sva pokoljenja“ – kazao je muftija Kudić.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazavši da je Dan šehida jedan od najznačajnih datuma u historiji Bošnjaka, jer se na ovaj dan prisjećamo svih naših boraca koji su branili Bihać i državu Bosnu i Hercegovinu i dali svoje živote za njeno postojanje i opstanak.

„Dan šehida i odnos prema ovom danu, ali i općenito prema porodicama šehida i boračkoj populaciji, oblikuje našu društveni kurs i to hoćemo li zaboraviti šta su ovi hrabri ljudi dali za svoj narod i domovinu ili ćemo se zauvijek prisjećati najboljih sinova Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da smo i uvijek ćemo izabrati ovo drugo i tome i svjedoče danas veliki broj Bišćana koji su došli na mezarja i prisjetili se šehida i poginulih boraca“ – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button