BIHAĆNOVOSTI

Obilježen Dan šehida na mezarju Humci u Bihaću

Drugi dan Ramazanskoga Bajrama, odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BIH, tradicionalno se obilježava kao Dan šehida. I ove godine na mezarju Humci u Bihaću u prisustvu predstavnika vjerskog i političkog života USK-a i Grada Bihaća, boračkih organizacija i građana održana je prigodna manifestacija u sklopu koje su bihaćki imami predvođeni hafizom Mehmedom. ef. Kudićem, bihaćkim muftijom, proučili jasin i sure iz Kur'ana, a potom je na spomen-obilježju položeno cvijeće i proučena Fatiha.

U hutbi prisutnim, muftija Kudić, istakao je da se nikada ne smije zaboraviti herojstvo i žrtve najboljih bosanskih sinova koji su dali živote za slobodu u kojoj danas svi uživamo.

„Šehidi se bore za istinu i tu istinu svjedoče, dok drugi na bojnom polju vide pogibiju i naša bosanska zemlja svjedočiti će njihovoj hrabrosti i žrtvi za svoj narod. Mi smo danas došli da proučimo Fatihu i Jasin i da poručimo da Bosna i Hercegvina ima sinove i kćeri koji vole svoju vjeru i svoju zemlju. Stoga je naša trajna obaveza da posjećujemo mezarja i prisjećamo se šehida, jer mi ćemo proći, ali bosanski šehidi ostaju da budu trajna opomena za sva pokoljenja“ – kazao je muftija Kudić.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazavši da je Dan šehida jedan od najznačajnih datuma u historiji Bošnjaka, jer se na ovaj dan prisjećamo svih naših boraca koji su branili Bihać i državu Bosnu i Hercegovinu i dali svoje živote za njeno postojanje i opstanak.

„Dan šehida i odnos prema ovom danu, ali i općenito prema porodicama šehida i boračkoj populaciji, oblikuje našu društveni kurs i to hoćemo li zaboraviti šta su ovi hrabri ljudi dali za svoj narod i domovinu ili ćemo se zauvijek prisjećati najboljih sinova Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da smo i uvijek ćemo izabrati ovo drugo i tome i svjedoče danas veliki broj Bišćana koji su došli na mezarja i prisjetili se šehida i poginulih boraca“ – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button