DIJASPORAKultura/UmjetnostVIJESTI

ADIS REKIĆ NA IZLOŽBI FOTOGRAFIJA U ALSFELDU PREDSTAVIO SE U NAJLJEPŠEM SVJETLU

Prva izložba Adisa Rekića

Kada smo u mnogobrojnim člancima, kojima smo predstavljali fotografije Adisa Rekića, uvijek posebno naglašavali kako su njegove fotografije nešto posebno, kako govore posebnim jezikom i na specifičan način predsavljaju različite motive, nismo pogriješili.

Pročitajte izvješće organizatora izložbe Adisa Rekića namijenjeno medijima, koje potvrđuje naš stav.

Ponovno otkrijte Alsfeld

Izložba fotografija sa slikama Adisa Rekića prikazuje neobične vizure Alsfelda – 4. do 22. srpnja, Vernissage 4. jula u 18 sati

ALSFELD (navečer). “Kako je lijepo da mladi čovjek vidi svoj novi dom takvim izgledom i daruje nam takve slike.”

Ovim riječima gradonačelnik Stephan Paule obratio se u ponedjeljak navečer na izćožbi djela fotografa Alsfelda, Adisa Rekića.

Na samostalnoj izložbi u Schnitzerhausu prvi put prikazuje brojne nesvakidašnje perspektive Alsfelda – Rekićeve domovine tijekom pet godina. Otvorenju su prisustvovali brojni zainteresirani gosti, a čak ni okorjeli stanovnici Alsfelda ponekad spontano nisu mogli reći gdje se odabrani motivi nalaze. Oni su snimljeni dobrim okom i visokom razinom fotografske stručnosti.

U svom malom hvalospjevu, Traudi Schlitt govorila je o tome kako i koliko perspektiva može promijeniti pogled na stvari: „Da, mi Alsfeldovci vidjeli smo Alsfeld hiljadu puta. A navodno sve, svaki kutak, svaku gredu, svaku kaldrmu. No, zar ne znate da kada fotografirate pojedine kutove svog stana, ti kutovi tada čudesno odskaču od poznatog i izgledaju potpuno drugačije nego inače? Poznate stvari postaju nove kada ih pogledate drugim očima. Na ovoj izložbi vidimo Alsfeld očima Adisa Rekića.” Schlitt je ukratko izvijestila kako je došlo do toga da 26-godišnji Bosanac, čiji je glavni posao gerijatrija, sada postavlja posljednju od tri izložbe u Schnitzerhausu u sklopu godišnjice grada: Slučajnost i blic akcija koja pokazuje što je moguće kada ljudi dobro surađuju. Zahvalila je ne samo fotografu i gradu Alsfeldu koji je još jednom velikodušno podržao ovu izložbu uz pomoć donacije Sparkasse, kao i Arturu Schnitzeru, vlasniku kuće koji je uvijek zadnja tri mjeseca, stajao na raspolaganju kad god je trebalo.

Govornik je ulazio i u pojedine motive: „Nebo iznad istaknuto postavljene crkve postaje glavni akter kroz Adisov kut gledanja, raspoloženje, npr. na zavejanoj tržnici; postaje opipljiv. A stare tračnice ne idu nikamo. Tako fotografirate svoju ljubav prema domu, tako hvatate čežnju na papiru, tako hvatate dug, spor ljetni dan.” Prema Schlittu, prikazivanje ljepote Alsfelda, i samo ljepote, jasno pokazuje šta treba biti sačuvano.

Sam Adis Rekić se zahvalio prisutnima na posjeti i pozvao sve da otkriju slike iz Alsfelda i okoline.

Na kraju kratkih uvodnih govora, gradonačelnik Stephan Paule uputio je riječi hvale fotografu: Njegov “neobičan pogled na Alsfeld i okolicu”; kako je izložba naslovljena, dostojno je dio niza izložbi i drugih događanja u obilježavanju godišnjice, koju je grad rado podržao.

Izložba u Schnitzerhausu na Mainzer Gasse otvorena je svaki dan od 14.00 do 18.00 sati do 22. jula.

Adise, Web portal Vikići.net želi ti sreću i uspjeh na putu stvaranja i izgradnje karijere.

Pogledajte fotografije i video u prilogu ispod:

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button