VIJESTIVikići/Izačić

PLITVIČKA JEZERA: Obilježena 20. godišnjica pogibije 13 boraca 5. korpusa ARBiH na Priboju (FOTO)

Tradicionalno, već dugi niz godina nakon rata, mještani Izačića i Vikića posjećuju mjesto pogibije evocirajući uspomene i prisjećajući se  svojih  13. vitezova,  pripadnika 5. korpusa ARBiH, koji prilikom deblokade Bihaćkog okruga, na Priboju, Općina Plitvička Jezera u R Hrvatskoj, položiše svoje živote.

Tako je i danas, u organizaciji Savjeta MZ Izačić na čelu sa predsjednikom Savjeta – gospodinom Rasimom Milom Islamovićem, uz prisustvo: porodica poginulih branitelja, rodbine, prijatelja, komšija, bivših suboraca i imama Džemata Vikići – Midhada ef. Hrnjice, na Priboju (Prijeboj) obilježena 20. godišnjica tog nemilog dogadjaja u kojem je prilikom deblokade Bihaćkog okruga, koja je vođena uporedo sa hrvatskom redarstvenom operacijom “Oluja”, kojom je oslobođen dio okupirane hrvatske teritorije, život izgubilo 13 pripdnika 5. korpusa ARBiH.

U svom govoru, predsjefnik Savjeta MZ Izačić – gosp. Ilamović, organizator obilježavanja događaja koji se zbio 05. 08. 1995. godine, naglasio je značaj obilježavanja ovog datuma, evocirane su uspomene na protekli događaj, a nakon toga proučen je Jasin i Fatiha te položeno cvijeće na mjesto pogibije naših vitezova.

Kada je u pitanju ovaj događaj, posebno valja naglasiti da se vode aktivnosti oko izgradnje spomen obilježja na mjestu pogibije, kako bi se isti trajno otrgnuo od zaborava, jer naši heroji to zaslužuju.

Prema nezvaničnim informacijama kojima trenutno raspolažemo, spomen obilježje bi trebalo biti izgradjeno ove godine.
Idejno rješenje spomen obilježja poginulim borcima ARBiH na Priboju

Povezani članci

3 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button