BIHAĆUSKVIJESTI

Unskom prugom, željeznički kolodvori (galerija)

Putovanje Unskom prugom uvijek je bilo izazovno, nešto neprocjenjivo, nešto posebno, gotovo nadnaravno, imaginarno… Svakom ko je imao priliku jednom putovati istom, svako naredno putovanje predstavljalo mu je uvijek novi, izuzetan, doživljaj, koji je trajno ostajao urezan u sjećanja.

Putovati iz Bihača prema Sarajevu, Zagrebu ili pak iz Bihaća prema Splitu, sasvim svejedno na koju stranu, značilo je susretati se sa bajkovitim pejzažima prirode, koje upotpunjuje ljepotica Una sa kanjonom kroz koji se vijugavo, poput zmije, provlači, ostavljajući vječan, neizbrisiv trag.

Sa svojim zavojima, brzacima, smaragdno zelenom i plavom prozirnom bojom, dubinama, plićacima, adama, kaskadama, vodopadima… lijepo ukomponovanim i upakovanim u zelenilo prirode, Una, kao i samo putovanje njenim kanjonom i promatranje kroz okna voza, djelovala je fascinirajuće, bajkovito, očaravajuće.

Unska pruga povezivala je Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, odnosno Jadran sa srednjom i istočnom Evropom, te je bila jedna od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji. Tokom jedne godine Unskom prugom se prevozilo i do četiri miliona tona tereta roba i oko dva miliona putnika.

Danas je Unska pruga gotovo mrtva, utihnula i ćami u svojoj samoći. Doduše, doskora je služila samo za dopremanje migranata iz Sarajeva do Bihaća, a kakvo je trenutno stanje, nije nam poznato.

Prolaskom prvog poslijeratnog voza sa hrvatskim i bh. zvaničnicima, od Zagreba do Knina, najavljena je njena obnova i stavljanje u funkciju, međutim, do dan danas, sve je ostalo na tome.

Kada, i hoće li se Unska pruga u potpunosti revitalizirati i staviti u funkciju te služiti kao zamajac razvoju privrede i turizma u USK i BiH, što prvenstveno zavisi od sposobnosti,  odgovornosti i savjesnosti vladajućih političkih struktura, ostaje enigma i prava nepoznanica.

Do tada, za naše posjetioce koji su nekad putovali ovom prugom, evo,  kako bi se prisjetili, priredili smo kratku foto šetnju kolodvorima iste, a za one druge koji nisu, da je malo bolje upoznaju.

Uživajte.

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button