BihaćUSKVijesti

Unskom prugom, željeznički kolodvori (galerija)

Putovanje Unskom prugom uvijek je bilo nešto neprocjenjivo, nešto posebno, gotovo nadnaravno. Svakom ko je imao priliku putovati istom, naredno putovanje uvijek mu je predstavljalo novi izazov i izuzetan doživljaj, koji je trajno ostajao urezan u sjećanje.

Putovati iz Bihača prema Sarajevu, Zagrebu ili pak iz Bihaća prema Splitu, sasvim svejedno na koju stranu, značilo je susretati se sa bajkovitim pejzažima prirode, koje upotpunjuje ljepotica Una sa kanjonom kroz koji se vijugavo, poput zmije, provlači.

Sa svojim zavojima, brzacima, smaragdno zelenom i plavom prozirnom bojom, dubinama, plićacima, adama, kaskadama, vodopadima… lijepo ukomponovanim i upakovanim u zelenilo prirode, Una, kao i samo putovanje njenim kanjonom, iz voza je djelovala fascinantno, nestvarno, kao iz bajke.

Unska pruga povezivala je Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, odnosno Jadran sa srednjom i istočnom Evropom, te je bila jedna od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji. Tokom jedne godine Unskom prugom se prevozilo i do četiri miliona tona tereta roba i oko dva miliona putnika.

Danas je Unska pruga gotovo mrtva, utihnula i ćami u svojoj samoći. Doduše, doskora je služila samo za dopremanje migranata iz Sarajeva do Bihaća, a kakvo je trenutno stanje, nije nam poznato.

Prije 20 godina prolaskom prvog poslijeratnog voza sa hrvatskim i bh. zvaničnicima, od Zagreba do Knina, najavljena je njena obnova i stavljanje u funkciju, međutim, sve je ostalo na tome.

Za naše posjetioce koji su nekad putovali ovom prugom, evo,  kako bi se prisjetili, priredili smo kratku foto šetnju kolodvorima iste, a za one druge, da je malo upoznaju.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button