VijestiVikići, Izačić

PODCJENJUJEMO LI ZNAČAJ IZVORIŠTA “PEĆINA”?, POMOZIMO DA SE ISTO SANIRA…

Nedavna dešavanja i problemi izazvani izdašnošću i zamućenošću pitkom vodom na području grada Bihaća, prouzrokovani obilnim kišnim padavinama, pokazali su koliko smo ranjivi kada se pojavi i najmanji problem s pitkom vodom, a da ne govorimo o vanrednim situacijama koje isti mogu prouzročiti sa nesagledivim posljedicama.

Isto tako, nedavni i trenutni problemi s pitkom vodo pokazali su nam koliki značaj za lokalne zajednice imaju mjesni izvori pitke vote te potrebu, svrsishodnost i opravdanost da se isti saniraju, urede i obnove te reaktiviraju za upotrebu kako bismo bili spremni za ovakve i slične nepredviđene situacije.

Prošle godine je grupa mještana Čavnika i Čajića, na čelu sa Đulagom Balićem, inicirala i pokrenula akciju s namjerom da se reaktivira i osposobi za upotrebu, prvo pristupni put do izvorišta, nekad kvalitetne pitke vode, zvanog Pećina, sa kojeg smo donedavno masovno koristili vodu za piće, a potom da se isto sanira i ponovo osposobi za upotrebu.

Nažalost, ova grupa entuzijasta, zbog nedostatka novca i slabe zainteresiranosti mještana okolnih naselja, zapela je otprilike negdje na pola puta.

Uspjeli su prokrčiti put do izvorišta, trasirati ga i nagrubo položiti nasip, nakon čega se stalo, a naveli smo razlog, nedostatak novca.

Preostalo je još da se izvrši nasipanje trase finim materijalom, pijeskom, kako bi se izvorištu moglo prisupiti osobnim automobilom, potom bi slijedili radovi na samom izvorištu.

Stoga, koristimo ovu priliku da još jednom pozovemo sve one koji su svjesni značaja ovog i svih ovakvih ili sličnih izvorišta, da se uključe u akciju i pridruže entuzijastima koji su hrabro i s najboljim namjerama krenuli u ovaj projekat.

Svaka donacija je dobro došla, svi ljudi dobre volje i namjra, koji žele pomoći, mogu se javiti Đulagi Balić na tel. broj: 060 / 352 2498.

Ukratko o Pećini

Za one koji ne znaju, Pećina je izvorište kvalitetne pitke vode s’ lokacijom u podnožju platoa na kojem se prostire naselje Čavnik, tačnije, nalazi se između naselja Čajići (stotinjak i nešto metara od Čajića) i Male Peći.

Nekad, u vrijeme ljetnih sušnih dana i vodooskudica, kao izvor pitke vode Pećinu su koristili mještani Čavnika i drugih okolnih naselja, nerijetko i za napajanje stoke, za šta je voda dopremana u buradima i cisternama.

Pećina je nekad bila i glavno okupljalište momaka i cura, mjesto gdje su se rađale nove ljubavi, gdje se ašikovalo, također, mjesto odakle se često ženilo i svatovalo.

VEZANI ČLANCI:

USPJEŠNO PROBIJENA TRASA PUTA DO IZVORIŠTA “PEĆINA”

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button