Ovogodišnja žetva: Utrka sa vremenom…

Sezona žetve je u punom jeku. Mada poljoprivrednicima vremenske prilike i ne idu baš na ruku, uz ogromnne, može se reći nadljudske napore, nekako se uspijevaju nositi sa problemima koje im isto donosi.

“Lovi” se svaki lijep i sunčan dan, pa i sat, kako bi se preduhitrila kiša, izašlo u pšenična polja, te “uhvatio” koji klas više.

Žetva – Fahrudin Bunić

Vrijeme kao da se poigrava sa ovim vrijednim ljudima, promjene su česte, nagle i iznenadne, kiša nit bira vrijeme, nit mjesto kada će i gdje zapadati, kao da vreba iz prikrajka i čeka pogodan trenutak da žetaocima pomrsi račune.

Ono što se dade primjetiti, a mnogi su to sigurno već i uočili, jeste činjenica da priliokom žetve kombjne ne prate uobičajni oblaci prašine, po čemu se dade zaključiti da su stabljike, klasje, a sigurno i samo zrnje pšenice, poprilično vlažni.

Kako će se to sve odraziti na prinos i kvalitet, budući da većina poljoprivrednika nema adekvatan skladišni prostor i sušione za žito, u narednom periodu čut ćemo od njih samih kada budu svodili završne bilanse.

Na fotografijama, a i u video prilogu, vidimo da se vikićki poljoprivrednik, Fahrudin Fahro Bunić, junački nosi sa svim’ izazovima pa je suditi da za njega nema problema.

Rejting

  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10

    Score

Korisnička ocjena: 0 ( 0 Glasova )Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.