BIHAĆTurizamVIJESTI

Sretan 17. maj – Dan rijeke Une!

Rijeka Una nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine i svojim manjim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske.

Pretpostavlja se da naziv rijeke “Una” potiče od latinske riječi uno, što ima značenje jedna, jedina i znak je oduševljenja starih Rimljana, koji su, po prvi put ugledavši ovakvu ljepotu uzviknuli „UNA“. Una izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice, i protiče kroz: Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu, Hrvatsku Kostajnicu, Bosansku Dubicu i Jasenovac. Ulijeva se u Savu blizu mjesta Jasenovac. Njene glavne pritoke su Sana, Unac, Krušnica i Klokot. Ukupna dužina ove ljepotice koja pripada crnomorskom slivu je oko 212 km. Površina njenog sliva je 10,400km2. Nedaleko od Bosanske Otoke pronađen je jedan čamac izdubljen u deblu, poprilično velikih razmjera. Služio je, po riječima arheloginje Branke Raunig iz bihaćkog Regionalnog muzeja Pounja, za transport roba i ljudi. Danas je Una dio velikog blaga prirodnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una-Regata.

U Uni raste preko 170 različitih vrsta ljekovitih biljaka, kao rijetka biljka Campanula unensis, i oko 28 vrsta ribe, među kojim lipljen, pastrmka i mladica.

Cijenjeni posjetitelji portala VIKICI.NET, želimo vam sretan 17. maj – Dan rijeke Une!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button