ŠtraparijadaVIJESTI

U IZAČIĆU ODRŽANA 16. ŠTRPARIJADA

Ugodan i sunčan nedjeljni dan, 3. 10. 2021., na Izačiću, upravo onakav kakav su priželjkivali štrapari i ljubitelji ovog sve popularnijeg konjičkog sporta, a naravno i sam organizator 16. štraparijade u Izačiću, neumorni entuzijasta, Samir Aličić.

Sve se poklopilo, sve je išlo željenim tokom i u željenom pravcu. Karaula je bila krcata, borbe u areni odvijale su se sa posebnim žarom, na pisti se “ginulo” kako bi se koji metar duže odšlajsao teški balvan i iz Izaččića odnio šampionski pehar, van piste se drugovalo, zabavljalo, ilo i pilo.

Svi su htjeli popeti se na tron, uspjelo je to samo najboljim među najboljima, međutim, ovaj put ćemo manje o tome s namjerom da fokus stavimo na jednu drugu, veoma značajnu društvenu dimenziju bh. stvarnosti, kojoj štrapari daju ogroman i nemjerljiv doprinos.

Svjedoci smo jednoj vrsti beznađa koje je zavladalo među ljudima u BiH, mladi masovno odlaze, netolerancija i nepovjerenje, te podjeljenost među ljudima su ogromni i onda nam događaji poput ovog dodju ko mehlem na ranu.

U Izačiću, a i u svim ostalim mjestima gdje se održavaju štraparijade, ljudi se druže, druguju, zabavljaju, vesele, rasterećeni i oslobođeni bilo kakvih ideologija i jarmova koje im, bez njihove volje i odobrenja, na krhka leđa i ramena navali sumorna bh. zbilja.

Takmiče se, druguju i vesele skupa, na jednom mjestu, Slovenci, Hrvati, Srbijanci, Bosanci… danas u Izačiću, sutra u Driniću, prekosutra već negdje drugdje. šire pozitivnu energiju, vraćaju nadu u normalno bh. društvo, jednom riječju sijaju kao mjesec u noći, ili poput ljetnog sunca čije zrake naviru kroz oblake u bijegu.

Dade se zaključiti kako su štrapari doista, trenutno, najsvijetlija tačka bh, društva, te da zaslužuju mnogo više pažnje, poštovanja, a i podrške, kako svih nas, tako i vladajućih struktura ponajviše.

Samir Aličić je svakako jedna od tih svijelih tačaka štraparskih “bajki”, čestitamo mu na perfektnoj organizaciji, a ujedno svim štraparima želimo mnogpo uspjeha u radu, te da istraju na svom putu.

Sretno!

Fotografije su svjedoci vremena najbolji, govore najljepšim jezikom, uživajte u istim, zabilježene su sunčanog nedjeljnog oktobarskog dana, ovosvijetovne 2021. godine u Izačiću.

FOTO: Facebook/Samir Aličić i Stanislav Jakica

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button