AgrarVIJESTIVikići/Izačić

Žetva – naši heroji žitnih polja…

Žetva strnih žitarica bliži se vrhuncu

Ima li ljepšeg prizora od onog kada, pod blagim naletima povjetarca, na polju zatalasa zlatno klasje uzrelih žitarica?

Žitarice su najvažnije ratarske kulture u svijetu, posebno pšenica, raž, ječam, koje spadaju u nezamjenjive nutrijente u lancu prehrane ljudi.

Izačićka i Vikićka polja prošarana su strništima zlatno-žutog klasja uzrelh žitarica, koje, čak i pod udarom najblažeg povjetarca, svojim talasanjem stvaraju prekrasan prizor..

Krajem juna i početkom jula, ovisno o godini, pojedine žitarice dozrijevaju – ječam među prvima, pa shodno tome otpočinje i sezona žetve, a poljima počinju tutnjati robusni strojevi remeteći svakodnevnu tišinu koja je vladala prije njihovog dolaska.

Zmajevi su već otpočeli invaziju na ječmena polja, nekad ih je u Vikićima i Izačiću bilo mnogo, danas znatno manje, uostalom kao i žitnih polja, te ljudi i svega ostalog.

Vrijedni ratari iz Izačića i Vikića – Suljo Felić, Fahro Bunić, Senad Rekić i Rudo Handanović, posjeduju kombajne kojima redovno, svake godine, pored žetve svojih strnih žitarica, uspiju pož'njeti i žitna polja na području cijele MZ Izačići – Vikići i šire okoline.

Žetva ječma je na vrhuncu, nakon ječma na red dolazi pšenica, zatim raž, zob… a prema prvim pokazateljima godina bi mogla biti rodna pa zadovoljni ratari trljaju ruke.

Fotografije sa žitnih polja: Suljo Felić, Senad Rekić, Fahro Bunić, Jasmin Halilagić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button