Fotografije s ukusomTradicija. običaji, starineVijesti

Bezbrižno djetinjstvo nekad – “…namaž’ de mi još jednu krišku…”

Ovdašnje generacije djece i ne mogu se baš pohvaliti kako imaju lijepo i bezbrižno djetinstvo o kojem će u budućnosti, kada odrastu, uz sanjarenje moći pričati.

Koristeći nove komunikacione tehnologoije, internet i društvene mreže, već u ranoj fazi odrastanja, djeca postaju zarobljenici istih, pravi ovisnici – sve manje izlaze vani da u prirodi upražnjavaju igru, sve se manje druže, nezadovoljnija su, a kada se na trenutak odmaknu od svojih poroka često ih možemo čuti kako kažu da im je dosadno… pojednstavljeno rečeno, današnja djeca plaćaju previsoku cijenu civilizacijskog iskoraka tj. napredka.

Za bezbrižno djetinjstvo nekad je bilo potrebno tako malo, a ipak se bilo sretno i veselo. Fotografija u prilogu mnogo nam govori o tim sretnim vremenima.

Vjerovatno mnogi od nas, barem oni u drugoj i trećoj životnoj dobi, bili su mnogo puta u prilici da, poput ove bezbrižne dječice na fotografiji, sa kriškom kruha u ruci, premazanom izmećajem ili pavlakom, te zaslađenom završnim slojem šećera (nerijetko je na kriški znao biti i sam šećer ovlažen vodom), vani, na svježem zraku, upražnjavaju dječje igre i raduju se svakom narednom danu koji će im priuštiti nove doživljaje u otvorenom prostoru.

Pekad se znalo i pregladniti. Malo je bila jedna namazana kriška. U strahu da ćemo biti zadržani u kući ukoliko odemo zamoliti majku za novi namaz, iz dvorišta bismo samo glasno uzviknuli – “mama, namaž’ de mi još jednu krišku!”.

Danas je sasvim druga priča, “svako vreme nosi svoje breme”, rekli bi naši stari.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button