UROD ODLIČAN, OTKUPNA CIJENA OD KOJE OVISI NAŠ OPSTANAK JE NEPOZNANICA, KAŽE NAJVEĆI PROIZVOĐAČ MALINE U MZ IZAČIĆ JASMIN HAVIĆ

Ovih i proteklih dana svjedoci smo istrajne borbe bh. malinara, koju vode sa otkupljivačima i kooperantima oko otkupne cijene od koje ovisi njihova opstojnost.

Tržišne cijene i ugovorene otkupne kvote za zapadno tržište trenutne su nepoznanice, pa je i otkupna cijena za sada nedefinisana i prava enigma.

Prema pisanju medija iz regiona koji se pozivaju na informacije od pojedinih otkupljivača i udruženja, početna cijena za otkup maline bit će oko 2,3 eura po kilogramu, što je u našoj valuti oko 4,6 KM.

Sve je ovo u domenu špekulacija, a malinari opravdano strahuju, jer berba je već u punom jeku a cijene se ne znaju.

U razgovoru sa jednim od najvećih proizvođača maline na području MZ Izačić i šire, gospodinom Jasminom Havićem iz Vikića, isti nam reče kako je otpočeo berbu, da je prezadovoljan urodom, ali isto tako da strahuje za krajnji ishod zbog nepoznate otkupne cijene.

Sav urod prisiljen sam isporučivati otkupljivaču jer drugog izbora nemam, a cijena je još nepoznanica te se s razlogom plašim da bi mogao biti, kao i mnogi drugi proizvođači, izmapulisan.

A kako da se i ne plaši ovaj vrijedni i marljivi insan, jer ulog je i prevelik da bi mogao biti ravnodušan.

Marljivo je Jasmin Havić radio nekoliko sezona na crno u Austriji u stalnom strahu hoće li biti otkriven od radne ili državne austrijske policije, da bi sav znojem zarađeni novac uložio u proizvodnju maline.

Zasadio je 10 dunnuma (1 ha) kvalitetne maline i sa svojom porodicom bezrezervno se posvetio uzgoju u nadi da će sebi i porodici moći priuštiti pristojan život.

I mogao bih, i može, jer vrijedna je Jasminova porodica, veliki radnici, ulažu ogroman trud i ne žale, samo kada bi još država stala iza njih, zaštitila ih i sve druge malinare, jer ovako su prepušteni sami sebi, ostavljeni na vjetrometini zbivanja i prevara koje su sastavni dio naše zbilje i društva.

Jedan prijatelj portala u nedavnom razgovoru nam, što iz tuge što iz bijesa, reče: “Ovi naši političari kao da za svoga mandata samo žele i imaju cilj protjerati sve radno-sposobno stanovništvo i omladinu u inostranstvo”.

Iskreno se nadamo da i Jamin neće biti prisiljen na ponovni put preko granice, želimo mu, kao i svim drugim malinarima, dobru berbu i visoku otkupnu cijenu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *