Džemat VikićiVIJESTIVikići/Izačić

DŽEMAT VIKIĆI: DANAS IZVRŠENA DEZINFEKCIJA DŽAMIJE

Prema preporuci Rijaseta Islamske zajednice BiH i Medžlisa Islamske zajednice Bihać, s’ cilje preventivnog djelovanja i borbe protiv korona virusa, a sve kako bi se zaštitili džematlije vjrnici, danas je izvršena dezinfekcija džematske džamije u Vikićima.

Dezinfekciju je obavila firma ovlaštena za preventivnu zdravstvenu djelatnost, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju te sanitarnu i ekološku zaštitu, AQUA-FLOR d.o.o. Bihać.

Velija Dželilović – blagajnik Džemata Vikići

CIJENJENE DŽEMATLIJE,

Postupajući u skladu sa Instrukcijom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni Hercegovini  o ponašanju za vrijeme epidemiološke situacije izazvane koronavirusom i Stavovima, uputstavima i preporukama Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić donio je mjere koje će se poštovati u svim džematima Muftijstva bihaćkog:

  1. Obustavlja se džuma-namaz u svim džamijama Muftijstva bihaćkog do daljnjeg. Ukoliko bude nekih promjena u vezi s ovom mjerom, Muftijstvo bihaćko će na vrijeme obavijestiti vjernike i zainteresiranu javnost. Umjesto džuma-namaza, vjernici će u svojim kućama klanjati podne namaz. Da bi se sačuvao kontinuitet obavljanja džuma-namaza, džumu namaz će obaviti imam džemata sa mujezinom i članovima džematskog odbora.
  2. U svim džamijama će se učiti ezani za dnevne namaze po vaktiji Islamske zajednice, ali namaz u džematu se neće obavljati u džamijama sve dok Islamska zajednica ne donese drugačiju mjeru. 
  3. Kod smrtnog slučaja, vjenčanja i sličnih javnih okupljanja, imami će postupiti u skladu sa uputama koje su prethodno dobili; da se obredi realizuju u prisustvu uže porodice i prijatelja bez dodatnih sadržaja koje su uobičajene u našoj praksi, a koji podrazumijevaju okupljanje velikog broja ljudi u zatvorenim ili otvorenim prostorima.
  4. Mubarek noć Lejle-i Mi'radž nastupa s akšam namazom u subotu, 21.3.2020. godine. Vjernike pozivamo da u skladu sa našom tradicijom ovu posebnu noć u muslimanskom kalendaru obilježimo ibadetima u okrilju naših domova i sa članovima naše uže porodice.
  5. Imami će u skladu sa mogućnostima organizirati online mektebsku nastavu
  6. S obzirom da je veliki broj građana mlađe dobi sa područja našeg muftijstva na privremenom radu u zemljama Zapadne Evrope i nisu u prilici da redovno posjećuju svoje roditelje i stariju rodbinu, sugerišemo imamima i džematskim odborima da zajedno sa Mrežom mladih i Odjelom za brak i porodicu džemata oforme timove koji će pomoći ljude starije životne dobi, bolesne i iznemogle, kojima se svakako preporučuje ostanak u kućama i neizlaganje socijalnim kontaktima.
  7. Poštivanje uputa stručnih lica i institucija države je naša obaveza kao građana države Bosne i Hercegovine i svako nepoštivanje uputa može donijeti neželjene posljedice i izazvati mnogo veća iskušenja.
  8. Sugerišemo vjernicima da slobodno vrijeme iskoriste u ibadetu, učenju i slušanju Kur'ana Časnog, namazu, dovi i raznim vidovima dobročinstva i da vrijeme iskušenja u kojem se nalazimo ne troše na međusobne prepirke, bespredmetne rasprave i da u grijehu provode svoje slobodno vrijeme.
  9. Islamska zajednica će s posebnom pozornošću pratiti aktuelnu situaciju i u vezi s tim donositi potrebne mjere i preporuke, što će svim vjernicima biti dostupno preko medija i službenika Islamske zajednice.
  10. Ove mjere stupaju na snagu danom donošenja, tj. 23. redžepa 1441./18. marta 2020. godine.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button