BiHNOVOSTI

EU popustila: Zbog ogromnih gužvi na graničnim prijelazima Uredba stavljena van snage

U petak je na snagu stupila Uredba Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama Europske unije.

Navedenom Uredbom uvele su se sistemske provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Europskog ekonomskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

“Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima.

Tokom današnjeg dana (8. aprila 2017.) Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske unije za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok saobraćaja, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog ekonomskog prostora i Švicarske Konfederacije”, saopćeno je danas, prenosi Index.hr.

Zbog Uredbe su se protekla dva dana na granici sa Sloevnijom i Mađarskom stvarale ogromne gužve, a na ulazak u Hrvatsku čekalo se i po više od četiri sata.

Znamo.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button