BiHTurizamVideoVijestiZanimljivo

EVO ZAŠTO VOLIM MOJU JEDINU I JEDNU BIH

Milion je razloga, evo samo nekih…

– Čarobne, iskonske, prirodne ljepote, predivne rijeke, potoci, jezera, more, planine, šume, livade, oranice, ravnice, speleološki lokaliteti, krajolici, srednjovjekovni gradovi i utvrde, bogatstvo različitosti biodiverziteta, čista priroda, bogata historija, kulturno-historijsko nasljeđe, bogata i raznovrsna gastronomska ponuda, plemeniti i gostoljubivi ljudi… treba li još nešto dodati?, ono što ne pomenušmo ovaj put, pomenut ćemo nekom drugom priliklom.

Uživajte u ljepotama koje prikazuje ovaj film Banjalučanina Roberta Dacešina „Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj jedan turistička destinacija na svijetu“, koji je osvojio prvo mjesto na festivalu u Japanu, a koji govori o ljepotama BiH.

Film o ljepotama BiH osvojio prvo mjesto na festivalu u Japanu!

Jedna je Bosna i Hercegovina

Turistički promotivni video „Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj jedan turistička destinacija na svijetu“, Banjalučanina Roberta Dacešina, avanturiste i putopisca, i njegovog saradnika Milana Banjca, proglašen je najboljim turističkim filmskim ostvarenjem, na prestižnom Japanskom svjetskom festivalu turističkog filma održanom 16. i 17. marta 2022. godine na ostrvu Joron, na jugu Japana.

Ovu izuzetnu nagradu, u ime dobitnika, preuzeo je specijalni gost Festivala, ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan, koji se zahvalio organizatorima Festivala i međunarodnom žiriju na izuzetno pozitivnoj evaluaciji i vrijednom priznanju za turistički promo video iz BiH.

Organizatori Festivala ocjenili su nagrađeni turistički video Roberta Dacešina veoma visokim ocjenama i prenijeli ambasadoru svoje divljenje prema turističkim atrakcijama i prirodnim ljepotama naše zemlje – saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu.

U takmičarkom dijelu Festivala učestvovala su ukupno 1.542 videa iz brojnih zemalja svijeta. To je ujedno i najveći broj primljenih aplikacija u istoriji održavanja Festivala. Prva festivalska nagrada za BiH turistički promo video je od izuzetnog značaja uzimajući u obzir broj pristiglih aplikacija te izuzetno stroge kriterijume međunarodnog žirija.

Ovo priznanje je već drugi veliki uspjeh turističkih promotera iz BiH obzirom da je na prošlogodišnjem Festivalu održanom u gradu Kjotu, staroj prestonici Japana, turistički promotivni video „Nothing much but much more“ Turističke organizacije Republike Srpske, osvojio treću nagradu u kategoriji najboljih turističkih destinacija – regiona.

U okviru zvaničnog programa Festivala održan je i poseban jednosatni forum posvećen turizmu u BiH koji je izazvao veliku pažnju učesnika Festivala, a glavni učesnici foruma su bili ambasador Siniša Berjan i Akihiro Kašima (Akihiro Kashima), predsjednik međunarodnog žirija Festivala.

Na poziv ambasadora, eminentni japanski stručnjaci iz oblasti turizma, potvrdili su mogućnost skore posjete Bosni i Hercegovini, s ciljem dalje promocije regije.

Zbog pandemije koronavirusa, Festival, koji je emitovan širom svijeta u prenosu uživo, održan na otvorenom prostoru sa limitiranim brojem učesnika na samom mjestu događaja.

Japanski svjetski festival turističkog filma je oficijelni član Međunarodnog komiteta turističkih filmskih festivala – saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button