AgrarVIJESTIVikići/Izačić

Fahrudin Bunić na poljima silažnog kukuruza

Polako se približava jesen a s’ njom nam dolaze i jesenski poljoprivredni poslovi. Na redu je silažiranje a potom dolazi i branje kukuruza. Poljoprvrednici kažu da se može konstatovati kako će prinosi kukuruza podbaciti u odnosu na prethodnu godinu.

Sušan period, kada je kukuruzu bila najpotrebnija vlaga, izgleda ostavio je svoj danak.

Nas evo ponovo malo sa Fahrom. Nije daleko vrijeme kada smo  objavljivali priloge o Fahrinoj proljetnoj sjetvi silažnog kukuruza, koju je u više navrata medijski popratila te eksponirala i Radio televizija USK-a.

Čini se samo tren”” prođe, a evo Fahrudina Bunića vidimo na zelenim silažnim poljima kako ubire plodove svog napornog i mukotrpnog rada.

Posla je mnogo, vrijeme ne čeka, silažiranje je zahtjevan posao, valja za stoku pripremiti prehranu jer zima je duga.

Bude i problema, međutim Fahro se uspješno nosi sa njima. Hvata se u koštac sa svakim, rješava ga, ne da mu da ga ponuka u njegovim nakanama.

Nedavno je imao i jednu ogromnu štetu na svom imanju. Izgubio je jedno rasno i vrijedno grlo krave muzare koja je iza sebe ostavila nejako tele.

Težak trenutak za svakog gazdu, domaćina, i to ne samo gledajući materijalnu stranu. U takvim slučajevima prorade i emocije, jer kao sto se insan voli isto tako zavoli se i hajvan za kojeg radiš, koji ti mnogo dajeje i koji vremenom jednostavno postaje dio tebe i tvoje porodice.

Bilo je i težih trenutaka, kaže Fahro. Sve ih je uspješno prebrodio pa će i ovaj, u šta ne sumnjamo, jer vrijedan insan ne čeka nafaku već trči za njom, a Fahro je jedan od njih.

Kada strojevi utihnu a suton  zahvatati zelena polja, Fahro se lati harmonike i pjesme…

Fahro-siliranje 2

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button