BihaćKultura, umjetnostVijesti

Festival scenskih umjetnosti ‘Bihaćko ljeto’ počinje u subotu

Dana 23.6.2018. godine (subota) zvanično počinje jedan od najstarijih festivala scenskih umjetnosti u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Bihaćko ljeto”.

Manifestacija “Bihaćko ljeto” postoji već 20. punih godina iako im je ovo jedna od najtežih godina kada su u pitanju financijska sredstva i podrška vlasti. Pored svih mogućih financijskih kriza, grad Bihać je pogodila i migrantska kriza koja je uvelike utjecala na budžet za 20-ti jubilarni festival “Bihaćko ljeto”.

Festival scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto”, njegovo 20. izdanje, počet će u subotu svečanim otvaranjem na Gradskom trgu u Bihaću, a tu tradicionalnu kulturnu manifestaciju organizuje Kulturni centar, uz podršku Grada Bihaća.

Građani Bihaća i njihovi gosti će u 15 festivalskih dana, od 23. juna do 7. jula, uživati u ukupno 22 pripremljena sadržaja. U okviru ovogodišnjeg programa je 11 predstava, četiri koncerta, jedna književna večer, dvije izložbe, jedna filmska projekcija i šest performansa.

“Bihaćko ljeto” se s razlogom svrstava u vrh kulturnih dešavanja u BiH, jer su u proteklih 19 festivalskih godina grad na Uni posjetili umjetnici iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovačke, Češke, Turske, SAD-a i BiH.

Dosadašnje 283 predstave izvelo je oko 500 glumaca i 120 režisera. Organizatori se mogu pohvaliti i sa po šest baletnih i lutkarskih predstava, dvije opere, te 68 koncerata različitih muzičkih pravaca.

Prema najavama, ovogodišnje izdanje trebalo bi biti posebno. Također, planirana predfestivalska večer “Ciklus sjena i plesa” u izvedbi vatrenog teatra “Ingis Crew”, zbog najavljenih vremenskih neprilika bit će prolongirana za neki drugi festivalski dan.

Program:

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button