BIHAĆVIJESTI

GRAD BIHAĆ: Ulična rasvjeta bit će zamijenjena LED rasvjetom

Grad Bihać u skladu sa Strategijom razvoja do 2018. godine planira uložiti u projekte energetske efikasnosti oko dva miliona KM. Jedan od njih je i zamjena postojeće ulične sa LED rasvjetom, čime će se ostvariti značajne uštede energije od oko 35 posto.

Mala potrošnja energije, izrazito dugačak radni vijek i visok nivo energetske efikasnosti glavni su razlozi zamjene postojeće rasvjete LED rasvjetom. Dobre performanse LED rasvjete najbolje dolaze do izražaja u prostorima u kojima je rasvjeta potrebna tokom cijelog dana, poput uredskih prostora, proizvodnih hala, benzinskih pumpi.

Značajne uštede korištenjem ove tehnologije mogu se ostvariti i u vanjskoj rasvjeti. Upravo zbog toga Grad Bihać odlučio je pokrenuti projekat zamjenu postojeće ulične rasvjete LED rasvjetom, a javni poziv trebao bi biti objavljen za desetak dana.

„U prvoj fazi bit će zamijenjeno 3.670 rasvjetnih tijela, počev od Izačića, glavnih saobraćajnica u gradu, centra grada, do Ripča. Bit će zamijenjeno 117 stubova, zamijenit ćemo i postojeću elektroinstalaciju, koja je loša“, kazao nam je Smail Toromanović, savjetnik gradonačelnika.

Ukupna vrijednost projekta, po Toromanovićevim riječima, je oko 2,5 miliona konvertibilnih maraka. Mišljenja je da će posao biti započet u ovoj godini, a nakon njegove realizacije očekuju se uštede od oko 30 do 35 posto.

„Radi se o vrlo zahtjevnom projektu i mi vjerujemo da ćemo sasvim sigurno naći partnere kroz sistem javnog i privatnog partnerstva, da na takvom principu Bihać zaista bude jedan od prvih gradova u F BiH koji će zamijeniti postojeću sa LED rasvjetom, koja će nam sigurno donijeti vrlo značajne uštede i na mjesečnom, a i na godišnjem nivou“, dodao je Toromanović.

S obzirom na programe poticanja energetske efikasnosti u Europskoj uniji, kojoj se trebamo pridružiti, LED rasvjeta je optimalno rješenje za ostvarivanje tih ciljeva. Sve više evropskih fondova ima nepovratna sredstva namijenjena upravo za LED rasvjetu, a takvi projekti vrlo su su aktuelni u posljednje vrijeme.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button