VijestiVikići, Izačić

LOKALNE CESTE VIKIĆI: OD MUSLIĆA I GALIJAŠEVIĆA DO FAZLIĆA (FOTO)

Mještani Vkića uz nekoliko entuzijasta i ljudi iz dijaspore 2011. godine pokrenuli su inicijativu, i još uvijek vode bitku, kako bi asfaltirali lokalne ceste na području svog naselja.

Realizacija projekta otpočela je 2012. godine uz saradnju sa općinskim, kasnije gradskim institucijama, na bazi partnerskih odnosa i uz finansijsku participaciju mještana.

Do sada su mještani Vikića uložili u asfaltiranje svojih cesta više od 130.000 konvertibilnih maraka, računajući da su sami isfinansirali i projektnu dokumentaciju, čime se, sigurno, ne može pohvaliti niti jedna mjesna zajednica na području Grada Bihaća.

Asfaltirano je nešto preko 2,5 kilometara lokalnih cesta, a za asfaltiranje je preostalo otprilike još toliko, čijom realizacijom bi gotovo sve lokalne ceste na području Vikića bile pod asfaltom.

Na čelu MZ Izačić u vrijeme pokretanja akcije bio je predsjednik Savjeta, gospodin Edis Raković, a na čelu uprave tadašnje Općine Bihać bio je načelnik Albin Muslić, koji je bezrezervno podržao mještane Vikića na čelu sa građevinskim odborom. Sa radovima se otpočelo u avgustu 2012. god., odrađeni su zemljani radovi, pripremljen tampon i finalna podloga u dužini od 1.250 metara, nažalost, izbori koji su održani u oktobru iste godine poremetili su dinamiku započetih radova.

Valja istaknuti da je i novoizabrani gradonačelnik Emdžad Galijašević također dao bezrezervnu podršku mještanima i njihovom projektu, nastavio je tamo gdje se stalo u vrijeme mandata Albina Muslića, te je u narednoj 2013-oj, 2014-oj i 2015-oj asfaltirano više od 2,5 kilometara lokalnih cesta.

Na čelu MZ Izačić u vrijeme gradonačelnika Galijaševića nalazio se aktualni predsjednik Savjeta, gospodin Rasim Islamović.

Za 2016-u godinu sa gradonačelnikom Galijaševićem dogovoreno je, za šta su bila planirana i budžetska sredstva, asfaltiranje još 1.300 metara lokalnih cesta (Krug Čavnik, Vikićkih šehida i Čovići do spomen obilježja).

Na žalost mještana Vikića, planirani radovi za 2016. godinu nisu odrađeni iz nama svima dobro poznatih razloga koji su Galijaševića spriječili u namjeri, a kojem se najviše imamo zahvaliti za unazad odrađeno (2,5 km asfaltiranih puteva).

Ovako, oči nas Vikićana ostaju uprte u novoizabranog gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, te nam ostaje nada da će gospodin Fazlić, kao i njegovi prethodnici, dati nam bezrezervnu podršku te stati uz nas kako bi smo završili zap0četo.

Nama mještanima, također, ne preostaje ništa drugo osim da, ukoliko želimo što prije asfaltirati preostali dio lokalnih cesta, nastavimo sa aktivnostima i uplatama onako kako smo zajednički dogovorili na sastanku zbora građana Vikići 2011. god. (trenutni saldo na računu je 10.000 KM).

Pa bujrum, dužni smo to radi sebe, a ponajviše obraza radi i komšija koji su davno izmirili obaveze koje smo svi zajednički dogovorili.

Moramo još da istaknemo, posebno naglasimo i pohvalimo našeg sugrađanina, gospodina Ramiza Handanovića, koji je jedan od učesnika s najvećim novčanim prilogom za assfaltiranje lokalnih cesta u Vikićima.

Gospodin Handanović dogovorene obaveze izmirio je iste godine kada je projekat i otpočet (2012.), međutim, nastavio je sa uplatama dalje. U par navrata članovi građevinskog odbora razgovarali su sa gospodinom Handanovićem i obavijestili ga da je svoje obaveze izmirio te da nema potrebe za daljnjim uplatama, ali je isti izrazio namjeru nastaviti s uplatama do sume koju je sam predvidio i planirao za te svrhe.

Mi, mještani Vikića, neizmjerno smo mu zahvalni i nadamo se da ćemo pronaći način kako se odužiti ovom velikom čovjeku.

U prilogu, kroz fotografiju, pogledajte i prisjetite se kako su tekle aktivnosti od samog početka pokretanja projekta izgradnje LC Vikići do danas.

We cannot display this gallery

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button