EUVijesti

Historijski dan za Evropu: Na maratonskom samitu EU dogovorio proračun i razvojni fond u iznosu od 1,8 biliona eura

Šefovi država i vlada EU-a dogovorili su financijski paket u iznosu od 1,8 biliona eura iz razvojnog fonda „EU sljedeće generacije“ i proračuna od 2021. do 2027. godine. “Dogovoreno” je, rekao je jutros predsjednik Vijeća Charles Michel nakon petodnevnog pregovaračkog maratona na Twitteru.

Financijski paket sastavljen nakon krize corone najveći je u povijesti Europske unije.

Dužni fond “Next Generation EU” iznosi 750 milijardi eura. Obim bespovratnih sredstava je 390 milijardi eura (po cijenama u 2018.). 360 milijardi eura planirano je kao zajam.

Odnos između volumena i kredita dugo je bio osporavan.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je sporazum kao veliko postignuće. Macron je na Twitteru rano ujutro napisao: “Historijski dan za Europu!”. Francuska se zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel borila za višemilionski program protiv koronske krize.

Grupa “štedljivih” (Austrija, Nizozemska, Danska, Švedska i Finska) isposlovala  je smanjenje bespovratnih sredstava (bilo je predloženo 500 milijardi eura od strane Njemačke i Francuske).

Od sljedeće godine EU će kolektivno preuzeti dug za razvojni fond koji bi trebao biti vraćen do 2058. godine.

Austrija mora preuzeti odgovornost u iznosu od oko 10,53 milijarde eura za to razdoblje. Prema diplomatima, najveći primatelji bit će Italija, Španjolska i Francuska, Austrija može očekivati ​​3,7 milijardi eura.

Financijski okvir EU-a za 2021. do 2027. ima ukupno 1,074,3 milijarde EUR odobrenih sredstava.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button