EUVIJESTI

Historijski dan za Evropu: Na maratonskom samitu EU dogovorio proračun i razvojni fond u iznosu od 1,8 biliona eura

Šefovi država i vlada EU-a dogovorili su financijski paket u iznosu od 1,8 biliona eura iz razvojnog fonda „EU sljedeće generacije“ i proračuna od 2021. do 2027. godine. “Dogovoreno” je, rekao je jutros predsjednik Vijeća Charles Michel nakon petodnevnog pregovaračkog maratona na Twitteru.

Financijski paket sastavljen nakon krize corone najveći je u povijesti Europske unije.

Dužni fond “Next Generation EU” iznosi 750 milijardi eura. Obim bespovratnih sredstava je 390 milijardi eura (po cijenama u 2018.). 360 milijardi eura planirano je kao zajam.

Odnos između volumena i kredita dugo je bio osporavan.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je sporazum kao veliko postignuće. Macron je na Twitteru rano ujutro napisao: “Historijski dan za Europu!”. Francuska se zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel borila za višemilionski program protiv koronske krize.

Grupa “štedljivih” (Austrija, Nizozemska, Danska, Švedska i Finska) isposlovala  je smanjenje bespovratnih sredstava (bilo je predloženo 500 milijardi eura od strane Njemačke i Francuske).

Od sljedeće godine EU će kolektivno preuzeti dug za razvojni fond koji bi trebao biti vraćen do 2058. godine.

Austrija mora preuzeti odgovornost u iznosu od oko 10,53 milijarde eura za to razdoblje. Prema diplomatima, najveći primatelji bit će Italija, Španjolska i Francuska, Austrija može očekivati ​​3,7 milijardi eura.

Financijski okvir EU-a za 2021. do 2027. ima ukupno 1,074,3 milijarde EUR odobrenih sredstava.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button