MEDOM DO ZDRAVLJA

Med je najbolji prirodni lijek i preventivna zaštita od mnogih bolesti. Prirodni je eliksir i izvor zdravlja kojeg bi svako domaćinstvo trebalo imati na svojim policamaa i trpezi.

Međutim, iza svake tegle izvrcanog kvalitetnog meda stoji ogroman trud i zalaganje pčelara koji to rade s’ velikom predanošću i ljubavlju.

Nekima je to osnovna djelatnost, način privređivanja i izvor prihoda, a neki, kao naš pčelar na fotografiji – demobilisani borac i ratni vojni invalid Selam Bunić, to rade iz hobija, ali, svi oni imau jednu zajedničku karakteristiku koja ih spaja, a to je ljubav prema pčelarstvu.

Da bi se došlo do meda vrhunske kvalitete neophodno je tokom cijele godine biti marljivo predan i voditi računa o pčelama, njihovoj prehrani i zdravlju, ali isto tako i o pčelinjacima i košnicama.

Na posljetku je jako bitno, radi kvalitete meda, odabrati i pravo vrijeme vrcanja tj. cijeđenja iz saća. Med se vrca kada je potpuno sazreo.

Vidimo da naš zaljubljenik u pčele ništa ne prepusta slučaju, sve pripreme obavlja blagovremeno, što je svakako garancija da će i ove godine biti kvalitetnog meda.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.