BihaćVijesti

Održana promocija publikacije ratnih amblema 5.korpusa Armije R BiH

U prisustvu ratnih komadanata 5.korpusa Armije R BiH , predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti grada Bihaća i USK-a, prijatelja i porodice, Bišćani Osman Sulić i Husein Hadžić večeras su u Gradskoj galeriji Bihać promovisali publikaciju pod nazivom “Ratni amblemi jedinica 5.korpusa Armije R BiH 1992.-1995. Kako su istakli, publikacija je nastala entuzijazmom i željom da se na jednom mjestu nađu svi ili većina amblema jedinica 5.korpusa Armije R BiH.

“Nadamo se da će i ostali pripadnici jedinica 5.korpusa Armije R BiH , kao i drugi, ustupiti svoje ambleme, a sve u svrhu upotpunjavanja ove publikacije , te da ćemo na taj način dati doprinos da se otrgnu od zaborava neke bitne spoznaje o identitetu krajiških boraca i njihovoj borbi u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“- kazali su autori Sulić i Hadžić.

O značaju publikacije za prezentiranje odbrambeno-oslobodilačkog puta 5.korpusa su govorili Mirsad Selmanović, ratni načelnik štaba 5.korpusa ARBiH, Izudin Sarčević, pomoćnik komadanta 5.korpusa za moral i aktualni premijer USK-a, Hamdija Abdić, ratni komadant 502.Viteške brigade i predsjednik Organizacije branioci BiH. Istakli su da je neophodno pisati knjige o odbrambeno-oslobodilačkom ratu i časnoj borbi boraca 5.korpusa Armije R BiH, prvenstveno zbog mlađih generacija koje moraju znati ko je i kako branio svoju domovinu.

“Ova publikacija je vrijedan doprinos u nastojanju da se ne zaboravi i ne ponovi agresija na R BiH. Istovremeno, ona je jedan od ugaonih kamena temeljaca kulture sjećanja i kulture obilježavanja događaja iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.godine”- kazao je Izudin Saračević, jedan od promotora.

promocija2 (FILEminimizer)

Grad Bihać

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button