BIHAĆKultura/UmjetnostTurizamUNA/NP UNAVIJESTI

Tarik Halkić među najboljima

Jučer je u prostorijama Kulturnog centra Bihać, subota, 20. jula, u 20.00 h, održana druga po redu izložba pod nazivom „Poema Pounja i Smaragdno slovo“, koju organizira udruženje ABC, a unutar projekta I love Una.

Od 153 rada u uži krug od 60 proglašeno je 10 najboljih radova i autora, koja su po mišljenju stručnog žirija zaslužili da uđu u finalni krug za nagradni dio takmičenja. Među njima se našao i naš komšija, drug i najmlađi učesnik takmičenja, Tarik Halkić sa svojom pričom “Poruka u flaši”.

U dijelu večeri kojeg su svi željno iščekivali između 10 najboljih radova proglašena su 4 pobjednička mjesta:

– prvo i drugo mjesto u kategoriji pjesme i prvo i drugo mjesto u kategoriji priče.

Iako nije uspio pobijediti, svakako mu treba aplaudirati jer se sa svojih 7 godina, pored puno starijih i iskusnijih pisaca, uspio probiti među 10 najboljih.

Također treba napomenuti da su voditelji programa posebno istakli njegov rad i počastili nas sa samo par njegovih rečenica na koje niko nije ostao ravnodušan, a pala je i pokoja suzica.

Evo i zašto, uživajte…

PORUKA U FLAŠI

Pričala mi je mama legende o tebi, govorila mi o ljepoti tvojoj, kad sam malo malo rastao i sam sam se uvjerio. O, kako li si divlja i divna! Oduzimaš mi dah baš svaki put! Sve je istina što je mama rekla. Plovio sam tad sa mamom u čamcu kroz tvoje vode i tad ti bio najbliže. Neopisiv osjećaj! Tako si tirkizna, duboka i brza. Tvoji slapovi najljepšu muziku sviraju! Tako bih želio zaustaviti se s tobom, ali dok još malo povećem i hoću, sad mi mama ne dozvoli- java. Govorila mi je mama kako je nekad kad je bila mlada, dolazila na tvoje obale noću. Ot-varala ti je dušu i govorila ti svoje tuge, želje, snove. Znala je da je ti slušaš i nikom nećeš odati njene tajne. Doći ću ti i ja, ljepotice smaragdna, dok porastem još malo. Spremio sam flašu, a u njoj će biti poruka, ispisana najveća želja srca moga. Povjerit ću ti se kao što je to radila moja mama. Zamoliću te da čarolijom svojom ostvariš moju želju jer mama je rekla da si ti čarobna. Molit ću te da izliječiš moga brata i izbrišeš suze sa lica moje majke … Kada porastem dovešću ga i napojiti bistrom vodom tvojom, možda progovori. Samo ću tebi suze svoje pokazati … Čekaj me najljepša, najbistrija moja, čekaj me još malo! O ti, koja razbijaš ogromnu brda daleka, mučiš se, razmičeš klance i kidaš svoje zelene koplje! Razbij i moju tugu tako! Jedna i jedina, rijeko moja, znam da ćeš mi nekako pomoći ili barem ponijeti dio boli da nam bude lakše .. Lakaše mami, bratu i meni … Tarik Halkić

Povezani članci

Jedan komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button