BIHAĆVIJESTI

U susret 756. rođendanu grada Bihaća

Grad Bihać će i ove godine nizom kulturnih i sportskih sadržaja obilježiti 26. februar, svoj 756. rođendan. Nosioci brojnih aktivnosti bit će Kulturni centar Bihać i Sportski savez Grada Bihaća pod pokroviteljstvom Gradske uprave. Tokom osmodnevne manifestacije, građani Bihaća i njihovi gosti imat će priliku uživati u koncertima klasične muzike, pozorišnim predstavama, izložbama, horskim nastupima, animiranim filmovima za najmlađe. Iz bogatog repertoara kulturnih sadržaja svako će pronaći ponešto za sebe.

Organizacioni odbor za obilježavanje 26. februara – Dana Grada Bihaća je na svom prvom sastanku usvojio brojne i šarolike programske sadržaje. Publika će imati priliku uživati u koncertu klasične muzike, koncertu za solo-glas i klavir što rijetko ima priliku čuti, u izvođenju arija u interpretaciji Miljane Radinović uz klavirsku pratnju. Na repertoaru je i jedna pozorišna predstava, te Večer Kulturnog centra. –Publika će imati priliku pogledati pozorišnu predstavu „Koza nostra“ u kojoj glavnu ulogu nosi naša poznata bh. glumica Minka Muftić.

Već tradicionalno, treću godinu zaredom priredit ćemo Večer Kulturnog centra u kojoj ćemo uz interesantne sadržaje dodijeliti i priznanja Kulturnog centra i Gradske uprave za veliki doprinos u oblasti kulture u protekloj godini, kaže Mujaga Dedić, direktor JU Kulturni centar Bihać. Kao i prošle godine, kulturni radnici su se odazvali da realiziraju humanu akciju „Kulturnjaci humanisti“ koja je prošle godine zabilježila izniman uspjeh i osigurala značajna sredstva za pomoć socijalno ugroženim. Najobimniji sadržaj bit će Večer igre i plesa u čijem će programu nastupiti sva kulturno-umjetnička društva i plesni klubovi.

–Bit će upriličena izložba umjetnika Zlatka Dizdarevića iz Velike Kladuše, nešto neobično za naše prilike i nije često u gradu Bihaću. Imat ćemo priliku pogledati izložene skulpture, biste naših velikana, Alije Izetbegovića, dr. Irfana Ljubijankića, generala Mehmeda Alagića i Izeta Nanića, kaže Dedić. Građani će imati priliku pogledati i izložbu „Bihaćki likovni krug“ na kojoj će izlagati likovni umjetnici ovoga grada. Bihaćki mališani već tradicionalno će posjetiti gradonačelnika Emdžada Galijaševića. U Gradskom vrtiću bit će svečano otvoren Centar za rani rast i razvoj namjenjen djeci s poremećajem u razvoju.

–U okviru obilježavanja Dana Grada specijalno priznanje Grada Bihaća bit će dodijeljeno Srđanu Aleksiću. Uspostavili smo kontakte sa Srđanovim ocem Radom te Alenom Glavovićem koji živi i radi u Švedskoj i za kojeg ne znamo hoće li zbog obaveza biti u mogućnosti doći u Bihać. Ukoliko bude spriječen, obratit će nam se putem linka, kaže direktor Kulturnog centra Mujaga Dedić.

Priznanje će posthumno primiti Srđanov otac Rade Aleksić čiji je sin u jeku rata žrtvovao svoj i spasio život svom prijatelju Bošnjaku, Alenu Glavoviću. Na Dan grada, 26. februara bit će položeno cvijeće na gradskim grobljima i mezarjima, održana Svečana sjednica GV-a, degustacija rođendanske torte na gradskom trgu, tradicionalna revijalna malonogometna utakmica između ekipa Gradskoga vijeća Bihać i Generalnog konzulata RH.

GRAD BHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button