USKVIJESTI

Za obične građane nove izmjene Zakona o građenju donose velike olakšice

Novi Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju, kojeg je Skupština USK-a usvojila 25. januara 2016. godine na svojoj 15. redovnoj sjednici, za obične građane donosi mnogobrojne pogodnosti i olakšice.

Nove odredbe zakona posebno su obradovale građane USK-a slabijeg imovinskog stanja jer im olakšavaju da do potrebne građevinske i urbanističke dozvole dođu lakše, da im se omogući lakši priključak električne energije, a isto tako da lakše ostvare i priključak koji se odnosi na komunalne usluge.

Poseban i veliki problem običnim građanima, do sada, predstavljala je neusklađenost zemljišnih knjiga i katastra, što je dovodilo do dugotrajnih sudskih procesa prilikom rješavanja vlasništva nad nekretninama, a zabilježeni su i mnogobrojni slučajevi u kojima je npr. fizičko lice, kako bi utvrdilo gruntovno vlasništvo, moralo tužiti na desetine mrtvih osoba.

Na radost običnog čovjeka, izmjene ovog Zakona navedeno bacaju u prošlost, a općinski organi uprave rješavat će navedene i slične sluččajeve što će dovesti do velikih vrenenskih i finansijskih ušteda građana USK-a.

Po pitanju izdavanja Urbanističke saglasnosti i Građevinske dozvole, trenutno popisni katastar služi kao dokaz za njihovo izdavanje.

Kada su u pitanju nelegalno izgrađeni objekti, priključci na električnu mrežu te komunalne usluge, novim zakonom građani će moći ostvariti uz zahtjev za legalizaciju.

Ovo je svakako dobro za građane USK-a, posebno za one niže socijalne kategorije kojima je ogroman problem, zbog velikih novčanih izdataka, bio priključiti se i na električnu mrežu, a o drugim problemima da ne govorimo.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button