BiHPoljoprivredaVijesti

Zabranjen uvoz šest pošiljki (77 tona) zaraženog krompira iz EU

Inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz i naložila povrat pošiljaocu šest pošiljki sjemenskog krompira u količini od oko 77 tona porijeklom iz Danske, Luksemburga, Holandije i Njemačke, jer je kod istih utvrđeno prisustvo regulisanog štetnog organizma “Fusarium sp.”.

Navedeni inspektorat je saopćio kako je u analiziranim uzorcima sjemenskog krompira utvrđeno prisustvo regulisanog štetnog organizma “Fusarium sp.” i to u procentima od 6 % do 14 %, a dozvoljeni procenat je 1%.

Prije nekoliko dana inspekcija je zabranila uvoz dvije pošiljke sjemenskog krompira u količini od 47,5 tona porijeklom iz Holandije i Francuske, te još pomenutih šest pošiljki sjemenskog krompira.

Kako je zaražene pošiljke krompira vode porijeklo iz država koje važe za ozbiljne proizvođače sjeemenskog krompira u Evropi, pretpostavka je da su iste prošle godine imale velike probleme u proizvodnji sjemenskog krompira.

Budući da je protok roba između bh. entiteta slobodan, inspekcija služba RS-a, o zabrani uvoza zaraženih pošiljki, izvjestila je nadležnu federalnu inspekciju s ciljem sprečavanja uvoza ovakvog sjeemenskog krompira na graničnim prelazima F BiH.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button