Naši herojiSjećanja na likove i djelaVIJESTI

Obilježeno 29. godina od prve pobjede Armije R BiH – Bugar 92

U organizaciji Mjesne zajednice Gata i podršku Grada Bihaća danas je u Gati prigodnom svečanosti obilježena 29. godišnjica prve pobjede Armije R BiH – Bugar 92.

Prisutni su se prisjetili herojskog otpora kojeg su pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH pružili srpskom agresoru u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine.

Zahvalivši se Savjetu MZ Gata na organizaciji manifestacije kojom se prisjećamo prve pobjede Armije R BiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić istakao je da su patrioti pobjedom na Bugaru, pokazali daleko nadmoćnijem neprijatelju da nije nepobjediv i da Bihaćki okrug neće doživiti sudbinu mnogih gradova u BiH gdje su Bošnjaci ubijani u masovnim zločinima i genocide.

Kako je istaknuto,12. juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta po naređenju Štaba TO Bihać u sadejstvu sa pripadnicima MUP Bihać organizirali su prvu borbenu akciju s ciljem izlaska na državnu granicu sa Hrvatskom u reonu Bugara.

Pod komandom majora Adila Bešića, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama, a u toku borbenih akcija poginuo je pripadnik čete Gata Arif Hasanagić.

Prije centralne svečanosti, delegacije Gradske uprave Bihaća i Cazina obišli su mezar Arifa Hasanagića, te šehidsko spomen obilježje gdje se nalaze imena 55 poginulih mještana Gate, te položili cvijeće.

Može biti slika sljedećeg: 2 ljudi, ljudi stoje, na otvorenom i stablo

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button