VIJESTI

Ekspedicija mladih istraživača amatera u Šarića pećini (FOTO)

U rejonu Vikića – lokalitet Laništa, tik uz administrativnu granicu Mjesne zajednice Izačić i Mjesne zajedice Gata, smješten je zanimljiv speleološki lokalitet “Šarića pećina”.

Riječ je o nedovoljno istraženoj špilji, slobodno možemo reći pravom dragulju i u budućnosti potencijalnom turističkom odredištu na ovim prostorima, koje je sve češće predmetom istraživanja, kako profesionalnih tako i amaterskih ekspedicija željnih novih spoznaja.

Godine 2010. grupa entuzijasta predvođena Munibom Denjom Čavkićem i Željkom Mirkovićem, koju su još činili Ramiz Kovačević i Kemal Kemo ef. Fatkić, posjetila je i pretražila ovaj zanimljiv speleološki lokalitet, međutim, iako je bio najavljen dolazak profesionalne ekipe sa dodatnom, posebnom opremom, od najave se ništa nije ostvarilo.

Osam godina kasnije, 30. aprila 2018., u sličnu avanturu, sa veoma oskudnom opremom, upušta se grupa mladih lokalnih znatiželjnika, istraživača amateta na čelu sa Dinom Kovačevićem te Admirom Dadom Kovacevićem, Sanelom Kovacevićem, Bakirom Bunićem i Emsadom Bunićem.

Ova grupa momaka u avanturu se uputila u jutarnjim satima, između 05.00 i 06.00 h, a po riječima vođe grupe Dine Kovačevića, cilj im je bio da pomoću laserskog metra i aplikacije na pametnom telefonu markiraju put i naprave mapu pećine te je uporede i precizno prenesu kordinate na mapu Vikića kako bi se tačno znao pravac protezanja pećine.

Istražila je ova vrijedna ekipa 1300 metara unutrašnjosti pećine, na samom kraju, kako navode, dočekao ih je još jedan prolaz koji je vodio u stranu, a ostao je neistražen jer se  istim trebalo spustati, što je zbog nedostatka opreme za njih bila nemoguća misija.
Dino je, kako kaže, neke dijelove mape proanalizirao i poprilično je siguran da pećina vodi preko Tratika na Čavnik, prema polju, a da se prvo jezero nalazi, otprilike, ispod kuće Hasiba Bude Miskića.
Po kazivanju članova ekspedicije, misija je bila veoma zahtjevna, čak su dva jezera čamcem morali savladavati. Na samom kraju pećine pronašli su nešto plastičnih flaša i drugih stvari te nakupine blata koje je voda tokom dugog niza godina nanijela, a pred sami kraj prohodnog dijela pećine pronašli su i jednog daždevnjaka (Salamandra salamandra).

Ovoj ekipi mladih entuzijasta čestitamo na trudu i zalaganju, iskreno se nadamo da će u skorije vrijeme uspješno riješiti enigmu te nam predstaviti precizne uporedne mape Šarića pećine i Vikića, vjerujemo da bi to mnoge zanimalo.
Sretno u nastavku istraživanja!
FOTO: Dino Kovačević za Vikici.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button