BIHAĆVIJESTI

FAKAT JE VAKAT ZA MLADE

U okviru incijative Fakat je vakat za mlade, tri krovna tijela mladih – Vijeće mladih FBiH, u saradnji sa Omladinskim savjetom Republike Srpske i Vijećem/Savjetom mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u Bihaću u periodu 28-31. avgusta 2020. godine organizuju istoimeni događaj.

Jučerašnjem svečanom otvorenju prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić i Asim Dizdarević, ministar pravosuđa i uprave USK-a.Prema riječima Jasmine Banjalučkić, generalnog sekretara Vijeća, mladi će u Bihaću tražiti rješenja koja im mogu omogućiti bolji život u BiH – i pokušati odgovoriti na pitanja kako od BiH napraviti zemlju po mjeri mladih, odnosno kako koristiti prava i gdje ih tražiti.

„Događaj Fakat je vakat za mlade kruna je istoimene inicijative pokrenute s ciljem kreiranja boljih uslova za život mladih u BiH, jačanja njihovih prava, intenziviranja saradnje struktura vijeća mladih te osnaživanja omladinskog sektora.

U Bihaću će se okupiti relevantni subjekti u oblasti pitanja mladih, a kako bi se došlo do strateških rješenja i podsticanja intenzivnijeg angažmana na svim nivoima.

Samo ovakvim pristupom mogle bi se očekivati promjene, zaustaviti odlazak mladih i kreirati društvo u kojem mladi žele živjeti jer #fakatjevakatzamlade“ – kazala je Banjalučkić.

Kroz četiri dana druženja, učenja i zabave, mladi će imati priliku upoznati mlade i ambiciozne ljude iz cijele države, razgovarati o aktuelnim društvenim problemima u BiH i svojoj zajednici, naučiti kako probleme posmatrati kao prilike, savladati nove alate za uspješniji društveni angažman i naučiti kako postati uzor svojim vršnjacima i biti nosilac promjena u svojoj zajednici.„

Ovo je sasvim sigurno jedan od najvažnijih događaja kada su mladi u pitanju i stoga smo podržali okupljanje mladih iz cijele BiH i moje poruke danas će biti koncipirane tako da mladi shvate da imaju moć, znanje i snagu da promijene stanje u društvu i da nas starije natjeraju da čujemo njihov glas“ – kazao je gradonačelnik Fazlić.

U okviru otvorenja potpisan je i Sporazum o suradnji tri krovna tijela za mlade u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button