BIHAĆIzačiću ponosan mi budiMz IzačićNaši herojiSjećanja na likove i djelaVIJESTIVikići/Izačić

Održana 31. manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“

Trideset i prvu godinu za redom mještani bihaćke mjesne zajednice Izačić zajedno sa predstavnicima Grada Bihaća, Vlade USK-a i ratnih komandanta prisjetili su se herojske borbe i doprinosa kojeg su mještani Izačića i Vikića dali u odbrani države Bosne i Hercegovine. Tradicionalna manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“ i ove godine podsjetila je na herojsku borbu i imena 88 poginulih boraca i devet civilnih žrtava rata sa područja Izačića i Vikića.

Rasim Islamović, predsjednik Savjeta MZ Izačić kazao je da imena poginulih Izačićana govore o požrtvovanosti i odlučnosti koju su pokazali braneći svoj grad i državu BiH, a o herojskoj borbi Izačićana i nemjerljivom doprinosu u odbrani Bihaćkog okruga u prigodnim govorima ukazali su Izet ef. Šahinović, Edin Felić, gradski vijećnik, ratni komandant Hamdija Abdić, Esad Bašagić, ministar za boračka pitanja USK-a i Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

“Hrabri mještani Izačića bez razmišljanja su 1992. godine stali u odbranu države BiH i nesebičnim zalaganjem i velikom žrtvom dali nemjerljiv doprinos u odbrani BiH kojeg Bišćani nikada neće i ne smiju zaboraviti.

Danas stoga, svi zajedno u miru zajedno moramo voditi neke druge bitke i borbe kako pomagati jedni drugima i biti spremni da izgradimo našu državu. Ukoliko budemo i pola hrabri kao borci Izačića mi ćemo u toj misiji uvjeren sam i uspjeti. To je naš cilj i naša obaveza oko koje se svi moramo okupiti zajedno„ – kazao je gradonačelnik Sedić.

U sklopu manifestacija prisutni su imali priliku vidjeti dokumentarni film koji je posvećen poginulim borcima i civilnim žrtvama rata iz MZ Izačića. U sklopu manifestacije položeno je cvijeće u spomen sobi u Izačiću, šehidskom obilježju u Vikićima i turbetu heroju oslobodilačkog rata majoru Adilu Bešiću.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button