VIJESTIVikići/Izačić

Pas lutalica napao stado Anela Ane Balića

Da psi lutalice znaju biti prijetnja, kako ljudima tako i životinjama, potvrđuje i slučaj koji se dogodio u Vikićima dana 18. 9. 2015. god.

Naime, stado Anela Ane Balića, koje se nalazilo na ispaši u njivama nedaleko od lokalne džamije, napao je pas lutalica i ozlijedio jednu ovcu.

Ovakvi slučajevi su sve učestaliji, a kako kaže naš sagovornik, i sam je prije par dana imao sličnu situaciju u kojoj je morao upotrijebiti vatreno oružje.

Nerijetko se znade dogoditi da psi lutalice pored stoke i peradi znaju nasrnuti na odrasle osobe i djecu, a česte su slike čopora pasa ispred kuća čiji vlasnici su privremeno odsutni.

Neodgovornost pojedinih ljudi koji nakon 6, 7 godina držanja, svog psa ljubimca olako odbace kao istrošenu robu, a on jadan od nečeg mora preživljavati, sigurno je jedan od uzroka ovakvog stanja.

Problemu sa psima lutalicama dodatno doprinose i neogovorni vlasnici sa strane, koji u proputovanju ili s’ namjerom, veoma često pored puta znaju izbaciti i po nekoliko štenadi o kojima ne žele brinuti.

Nekad su ovakve situacije rješavali lovci, što također nije bilo dobro, udruge za zaštitu životinja to danas sprečavau, ali, u svakom slučaju, neophodan je oprez lokalnog stanovništva.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button